Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Norges smittskyddsdirektör Frode Forland om landets senaste nedstängning efter spridning av det muterade coronaviruset. Foto: SVT

Norge stänger ner – vill hindra bred spridning av nya mutationen

Uppdaterad
Publicerad

Situationen med det muterade viruset som spritt sig i ett område nära Oslo är allvarlig, säger Norges smittskyddsdirektör Frode Forland i SVT:s Morgonstudion.

För att hindra att den nya och mer smittsamma varianten av covid-19 sprider sig i hela samhället har Norge infört hårda restriktioner.

– Det är ett sätt att hindra mobiliteten och att detta kommer ut i samhället, säger Frode Forland

Det var i torsdags som Norge upptäckte nya fall av den brittiska mutationen av coronaviruset i en kommun nära Oslo. De nya fallen gjorde att myndigheterna befarade en större spridning av den nya virusmutationen än vad som tidigare var känt.

Enligt smittskyddsdirektör Frode Forland gör landet just nu allt för att hindra att den nya virusvarianten får fäste i samhället.

Ring kring drabbad kommun

Tio kommuner som ligger runt om den kommun som upptäckte den nya mutationen har infört hårda åtgärder i nivå fem som är den högsta nivån. Det innebär bland annat att all kulturell verksamhet, köpcentrum, universitet och högskolor stängs. Dessutom har regeringen fattat beslut om att införa hårda åtgärder i ytterligare 15 kommuner i en andra ring runt det drabbade området.

– Det är ett sätt att hindra mobiliteten i samhället, säger Forland.

I Sverige har omkring 50 fall av den brittiska mutationen upptäckts och i Norge ligger den siffran på 70 fall. Enligt Forland är 17 av dessa kopplade till det nya utbrott som man upptäckt kring Oslo, de övriga fallen är kopplade till resenärer från Storbritannien och närstående till dem.

Ökad kartläggning

På frågan om Sverige också borde överväga att stänga ner svarar Forland:

– Om man finner en bred spridning av den nya mutationen tror jag att det är en god strategi, men det viktigaste är att man får upp testningen.

Även i Sverige trappas arbetet med att kartlägga den nya virusvarianten upp. Regionerna har fått i uppdrag att skicka 10 procent av landets alla coronaprover för sekvensering, alltså en analys som kartlägger virusets arvmassa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet