Foto: TT

Nya norska råden: Bär munskydd på fullsatta bussar

Uppdaterad
Publicerad

Norge rekommenderar att alla som åker kollektivtrafik i Oslo och regionen Inre Östfold ska bära munskydd. Rekommendationen gäller även resor till och från huvudstaden.

Beslutet gäller från och med måndag och 14 dagar framåt.

Tidigare i dag sa Espen Rostrup Nakstad, assisterande direktör vid myndigheten Helsedirektoratet, till NRK att munskydd kommer att rekommenderas där man inte kan hålla minst en meters avstånd.

– Vi rekommenderar att man använder munskydd eller tygband för munnen i vissa situationer, i vissa geografiska områden och under en begränsad tid.

Coronapandemin

Viktigt hålla avstånd

Beslutet fattades för att man från och med måndag väntar sig en ökning av resenärer i kollektivtrafiken, men också för att man sett en viss ökning av smittfallen i landet. Nakstad påpekar att det fortsatt är viktigt att hålla avstånd.

– Det är också viktigt att betona att bra avstånd är den viktigaste åtgärden mot spridning vi har. Ny forskning visar att hålla minst en meters avstånd kan minska risken för infektion med 80 procent, medan korrekt användning av munskydd minskar risken med 40 procent.

Sjukvårdsminister Bent Høie sade under fredagens pressträff att man fortfarande uppmuntrar till hemarbete och förskjuten arbetstid för att undvika rusningen. Munskyddsrekommendationen gäller inte små barn och inte heller i skolor eller förskolor.

Prishöjningar

NRK rapporterar att både efterfrågan och priserna på munskydd nyligen ökat kraftigt i Norge.

– Vi har infört en gräns om två paket per kund. Apoteken har också möjlighet till att göra lokala begränsningar, säger kommunikationschefen Silje Ensrud på Apotek 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet