I Sverige är det tillåtet med minkfarmar, Norge vill nu förbjuda verksamheten. Foto: TT

Norge vill förbjuda pälsdjursfarmar

Uppdaterad
Publicerad

Den nya norska regeringen vill förbjuda all pälsdjursfarmning i landet. Målet är att de sista pälsdjursföretagen ska vara avvecklade år 2025. Nu jublar djurrättsaktivister.

”JAAAA!!! VI KLARTE DET!!! PELSDYROPPDRETT BLIR FORBUDT!”

Så skriver den norska djurrättsorganisationen NOAH på sin Facebooksida.

Detta efter att den norska regeringen har lagt fram ett förslag om att all pälsdjursfarmning i landet ska förbjudas.

– Det här är en fantastisk nyhet, inte minst för alla de djur som nu slipper födas upp och dödas för sin päls i Norge, men också för att det sätter ett gott exempel för Sverige och den kommande svenska utredningen, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, enligt ett pressmeddelande.

”Vi är väldigt besvikna”

Samtidigt är norska pälsdjursbönder förtvivlade.

– Detta är väldigt allvarligt. Vi är väldigt besvikna över att bli offrade, säger Bertran Trane Skardsem, styrelseledamot i Norges Pesdyralslag, till NRK.

Samtidigt säger han att sista ordet inte är sagt och pälsdjursuppfödarna hoppas att regeringen inte kommer lyckas driva igenom sin plan.

I den nya norska regeringen ingår partiet Ventre som vill avveckla pälsdjursfarmar.

Rävar i Norge – minkar i Sverige

I Norge föds minkar och rävar upp för man att man ska kunna göra kläder och kläddetaljer av pälsen. I Sverige är rävuppfödning inte förbjudet men regelverket gör att det inte är lönsamt.

Däremot finns det omkring en miljon minkar på pälsdjursfarmar i Sverige (mot cirka 700.000 i Norge). Den svenska regeringen presenterade nyligen ett förslag till en ny djurskyddslag, men har inte föreslagit några ändringar i reglerna kring minkuppfödning. Istället vill regeringen utreda frågan vidare.

Flera länder har beslutat att förbjuda eller avveckla pälsdjursuppfödning de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.