Tre kvinnliga partiledare bildar regering tillsammans i Norge. Från vänster Siv Jensen (FrP), Erna Solberg (H) och Trine Skei Grande (V). Foto: TT

Ny regering presenteras i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Partierna Venstre (V) och Fremskrittspartiet (FrP) har sagt ja till att sätta sig i samma regering som partiet Høyre (H). Nu väntar tuffare invandringspolitik och högre dieselavgifter.

Klockan 16 inleddes en presskonferens där Norges statsminister Erna Solberg presenterade landets nya regering.

NRK rapporterar att det är klart med en blågrön regering bestående av Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre, samtliga partier med kvinnliga partiledare.

Erna Solberg berättar att det har varit hårda förhandlingar, men att man nu kommit fram till en 85-sidig plattform som ska utgöra grund för regeringspolitiken.

Dyrare diesel och lättare att köpa öl

Bland annat vill de minska fattigdomen och skapa ett mer inkluderande arbetsliv. De tre regeringspartierna öppnar för att dieselavgiften kan ökas och meddelar att de vill avveckla pälsdjursnäringen.

Dessutom ska det i framtiden vara lättare att köpa alkohol, öl ska få säljas i butik fram till klockan 21 på vardagar och lördagar.

Hårdare invandringspolitik

Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen säger till NRK att hennes parti fått ”betydande genomslag” i invandringspolitiken.

Ventres ledare Trine Skei Grande är nöjd med att den nya regeringsplattformen fokuserar på klimat och grön omställning.

Kristeligt Folkeparti går i opposition

I den tidigare regeringen satt Høyre och Fremskrittspartiet. Denna minoritetsregering hade stöd av Kristeligt Folkeparti och Venstre.

Nästa steg i det norska regeringspusslet blir att fördela ministerposter och departement mellan de tre regeringspartierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer