• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Norge börjar vaccinera personer mellan 18 och 24, meddelar statsminister Erna Solberg. Foto: Annika Byrde NTB/TT

Norges vändning: Flyttar fram unga vuxna i vaccinkön

Publicerad

Norge kommer att vaccinera åldersgruppen 18-24 samtidigt som de mellan 40 och 44 år vaccineras. Det meddelade den norska regeringen på en pressträff i dag. De som sist ska vaccineras är de mellan 25 och 39 år.

Beslutet tas eftersom smittan just nu är högst i åldersgruppen 18-24 och innebär att Norge går samma väg som Danmark som också vaccinerar flera åldersgrupper parallellt. I Norge kommer nu de som är mellan 18 och 24 att vaccineras samtidigt som de som är mellan 40 och 44.

I Danmark är planen att ta 20-24-åringar parallellt med gruppen 40-44 år.

– Regeringen flyttar fram ungdomarna i vaccinkön eftersom spridningen är högst bland dem och många unga har drabbats hårt av åtgärderna, säger Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) på en pressträff på onsdagseftermiddagen.

Slopar Astra Zeneca

Solberg lämnar också beskedet att Norge helt plockar bort det pausade Astra Zeneca-vaccinet ur sitt vaccinprogram. Gällande Janssen-vaccinet har man ännu inte fattat beslut om det ska återupptas.

Regeringen kommer också att prioritera att skicka vaccindoser till de delar av landet där smittspridningen är som störst. Enligt NRK innebär det att 24 kommuner i sydöstra Norge kommer att få 60 procent mer vaccin än vad de får i dag.

– Om vaccineringen fortsätter enligt plan kommer alla över 18 att ha fått erbjudande om vaccinering i månadsskiftet juli/augusti, säger statsminister Solberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför även unga och friska behöver vaccineras på 60 sekunder. Foto: Helena Landstedt/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet