Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norges smittskyddsdirektör Frode Forland beskriver hur testningen ska gå till. Lärarförbundet i Sverige är positiva till mer testning innan skolstart. Foto: SVT

Norska barn och ungdomar ska covidtestas innan skolstarten

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen fortsätter samtidigt som vårterminen står för dörren. I Norge och Storbritannien införs snabbtester för skolbarn. Och i Sverige vill Lärarförbundet att fler elever testas inför skolstarten.

– Skulle vara välkommet om vi också har en folkhälsomyndighet som uttrycker att det är bättre att ni testar era barn en gång för mycket än en gång för lite, säger ordförande Johanna Jaara Åstrand i Aktuellt.

Alla norska barn, från förskoleålder och hela vägen upp till högstadiet, ska nu testa sig för covid-19 innan de går tillbaka till skolan. Rekommendationen gäller även lärare.

– Det är ”hurtigtester” som vi säger, snabbtester, antigentester. Vi tror att det här kan vara ett bra och effektivt verktyg för att förhindra att man får tillbaka för mycket smitta i skolan, säger Norges smittskyddsdirektör Frode Forland till Aktuellt.

”Bra och effektivt”

Snabbtesterna har skickats ut från kommunerna. Elever och lärare uppmanas att ta testet hemma och sedan rapportera in sitt resultat.

När det kommer till antigentesternas tillförlitlighet svarar Frode Forland att poängen är att detta ska gå snabbt samt att man ändå får en bra bedömning, särskilt om personen är i en smittsam fas.

Ett positivt testsvar ska i sin tur bekräftas med ett PCR-test. Om det också är positivt uppmanas man till sju dagars hemkarantän.

Barn och ungdomar ska även gå till skolan även om exempelvis en förälder eller ett syskon insjuknar. I Sverige är Folkhälsomyndighetens rekommendation tvärtemot att symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen får covid-19.

Lyfter vårdnadshavares ansvar

Likt stora delar av Europa ökar nu antalet covidpatienter kraftigt runt om i Sverige. Även Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarförbundet, befarar att smittspridningen kommer att vara hög och facket vill därför se att fler elever testas.

– Det är inte orimligt att vårdnadshavare och föräldrar ser till att testa sina barn innan skolstart. Vid symptom självklart, men vi vet också att många bär på smittan utan att de märker av det själva, säger Jaara Åstrand.

De kräver dock inte att alla svenska skolbarn rekommenderas att covidtestas som i Norge.

– Det är Folkhälsomyndigheten som är smittskyddsexperterna och som måste göra de avvägningarna som krävs. Men vi tycker inte att det är orimligt att man hellre testar en gång för mycket än för lite.

Folkhälsomyndigheten svarar SVT att man bedömer att det inte finns någon vetenskaplig grund för masstestning av elever innan terminsstarten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet