Norska folkhälsodirektören: ”För tidigt säga att vi lyckats”

Uppdaterad
Publicerad

I Norge har coronasmittan hittills orsakat betydligt färre dödsoffer än i Sverige, även med hänsyn till befolkningsstorlek.

– Vi tror att en del av skillnaden beror på att norska politiker gått via lagstiftningen och fattat beslut som gäller hela samhället, säger Camilla Stoltenberg, direktör för Norges folkhälsoinstitut.

Dessutom menar hon att Norge var snabba med långtgående åtgärder för att begränsa smittan, bland annat stängdes skolorna på ett tidigt stadium.

Enligt Stoltenberg finns det i Norge också ett starkt folkligt stöd bakom restriktionerna:

– Människor har engagerat sig på olika sätt och bidrar aktivt för att se till att åtgärderna efterlevs. På många platser går folk till och med ännu längre än vad lagen kräver av dem.

Gradvisa lättnader

Den 6 april  meddelade Norges hälsominister Bent Høie (Høyre) att man har kontroll över smittspridningen i landet och att man därför gradvis ska börja lätta på restriktionerna efter påsk.

Enligt statistik från Johns Hopkins-universitetet har Norge i nuläget 19 avlidna personer i coronasmitta per miljon invånare. I Sverige är motsvarande tal 67.5, alltså mer än tre gånger så hög dödlighet.

Lång tid kvar

Men ännu är det för tidigt att slå fast att Norge lyckats bättre än andra länder, menar Camilla Stoltenberg:

– Det är svårt att säga vad som beror på tur eller att länderna befinner sig på olika stadier i epidemin. Så jag passar mig för att vara arrogant eller tvärsäker – det är lång tid kvar innan vi vet vilka åtgärder som verkligen var framgångsrika.

Se intervjun med Camilla Stoltenberg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.