Jernbanetorget i centrala Oslo. Foto: TT

Norska kronan på rekordlåga nivåer

Uppdaterad
Publicerad

Rädsla för coronavirusets spridning och kollapsen av oljepriset får börserna runt om i världen att falla kraftigt. I Norge föll börsen med närmre tolv procent i den inledande handeln enligt NRK och för första gången sedan 2016 är svenska kronan starkare än den norska.

Det finns inget tvivel, Norge får en kris ovanpå en annan kris. Så skriver norska Dagens Næringsliv om dagens börsras som varit de största i Norge under 2000-talet. Flera norska banker menar nu att norska centralbanken Norges Bank måste sänka styrräntan.

Samtidigt rasar den norska kronan som nu är svagare än den svenska, något som inte skett på närmre fyra år och nådde den svagaste nivån mot euro någonsin. En norska krona handlas nu mot 0,98 svenska kronor och en euro mot 10,90 norska kronor.

Extra hårt utsatta är de norska oljebolagen. Oljeföretaget Equinor som är nordens största företag och ägs till 97% av norska staten låg på -18% vid tre-tiden.

– Norska oljebolag, speciellt de mindre kommer få det tufft framöver. Företag kommer gå i konkurs, säger Anders Holte analytiker på finansbolaget Kepler Cheuvreux till Dagens Næringsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.