Den unge man som är gripen för mord och moskéangreppet i norska Bærum i rätten tidigare i augusti. Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Norska polisen: Terrormisstänkt ska genomgå psykiatrisk undersökning

Publicerad

Den preliminära rättsundersökningen är klar för den 21-åriga terrormisstänkte mannen som misstänks för att ha dödat sin styvsyster och därefter öppnat eld mot en moské i norska Bærum. Mannen bör genomgå psykiatrisk undersökning, rapporterar norska medier.

Den 21-årige mannen bör genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning, uppger polisen i ett pressmeddelande. Uttalandet kommer efter att man fått ta del av resultatet från en mindre utredning av mannen.

– Det innebär att en mer omfattade bedömning av den anklagade mannen ska genomföras. Undersökningen kommer att genomföras av två experter som utsetts av Oslo tingsrätt. Arbetet med att hitta experter pågår och klarläggning väntas nästa vecka, säger kammaråklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby i ett pressmeddelande.

Erkänner händelseförloppet

Enligt kammaråklagaren har den 21-årige mannen lämnat ytterligare uppgifter under undersökningen, men han vill inte lämna några kommentarer om dem. 21-åringen har sedan tidigare erkänt mordet på sin styvsyster och dådet mot moskén. Han tar dock inte ställning till straffansvar, utan erkänner bara själva händelseförloppet.

Suttit häktad i två veckor

Den mindre rättpsykiatriska undersökningen genomfördes förra veckan av en specialist på Ullevål sjukhus och tog drygt fyra timmar, enligt den norska tidningen VG.

Tidigare i augusti beslutade Oslo tingsrätt att mannen skulle sitta häkta i fyra veckor misstänkt för terrorbrott, mord och mordförsök. I samband med detta beslutades det att han skulle tillbringa de första två veckorna i full isolering – något som förlängdes under gårdagen, skriver VG.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskéattacken i Norge

Mer i ämnet