Norska polisen var på väg mot fel ö

Uppdaterad
Publicerad

Norska polisens lokalkännedom brast den 22 juli. Beredskapstruppen var först nämligen på väg till en helt annan ö än Utöya, skriver norska VG.

Det har tidigare framkommit att polisens beredskapstrupp fick problem med den fullastade gummibåt som de skulle åka i. Och enligt den rapport som 22 julikommissionen i dag offentliggör klockan 13 så var anledningen till att båten var fullastad med personal och utrustning att polisen trodde att de skulle till Geitöya – en helt annan ö som ligger betydligt närmare den plats varifrån båten kastade loss, skriver VG.

Enligt VG hade polisen ingen karta över området när de skulle åka över från fastlandet, den enda hjälp som fanns tillgänglig var en handhållen GPS.

I en amatörvideo ser man hur båtföraren stannar och tvekar en stund och att båten först åker mot väst istället för söderut.

Se videon här

På Geitöya finns ingen bebyggelse, på Utöya – där AUF:s sommarläger pågick den 22 juli – finns däremot många stora byggnader som kan ses på långt håll.

Under rättegången sade insatsledare Håvard Gåsbakk, som var med i båten att tidsförlusten på grund av motorproblemen blev liten.

-Vi upptäcker fort att den är tungt lastad och saknar framdrift. Efter ett tag stannar motorn. Det är beklagligt att det händer, det ska inte ske men det gjorde det och vi var tvungna och förhålla oss till det.

-I mina ögon är tidsförlusten på grund av motorproblemen liten. Om det ens blev någon.

Polisen fick överge problembåten och blev istället upplockade av civila som körde dem till Utöya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

22 julikommissionen

Mer i ämnet