Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norges prinsessa Märtha Louise ska inte längre representera kungahuset. Se mer i klippet. Foto: @princessmarthalouise

Norska prinsessan Märtha Louise avsäger sig kungliga uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Efter att prinsessan Märtha Louise träffade sin amerikanska fästman, schamanen Durek Verrett, har det stormat kring deras gemensamma turné. Nu väljer prinsessan att avsäga sig sina kungliga uppdrag.

Norska Märtha Louise väljer att avsluta sina officiella uppdrag för kungahusets räkning. Beslutet är en följd av upprepad kritik kring hennes person, uppger prinsessan.

I samråd med kungen

Prinsessan Märtha Louise behåller dock sin prinsesstitel, något som kung Harald ska ha bestämt, rapporterar bland andra TT.

– Efter en period av många frågor relaterade till mig och min fästmans roll har jag bestämt mig för att jag i nuläget inte längre ska utföra officiella uppgifter för Kungahuset, säger prinsessan på sitt Instagramkonto, rapporterar den norska tidningen NRK.

– Jag tar det här beslutet i samråd med mina föräldrar, kungen och drottningen, för att skapa fred kring Kungahuset, säger hon.

”Prinsessan och schamanen”

Prinsessan Märtha Louise förlovade sig i juni med amerikanen Durek Verrett, också känd som ”schaman Durek”. Prinsessan har fått kritik för att ha blandat kommersiella intressen med sina kungliga uppdrag i samband parets föreläsningsturńe om andlighet, ”Prinsessan och schamanen”. I sina sociala medier har hon gjort inlägg som är reklam för olika produkter. Mycket av kritiken handlade om att Märtha Louise tjänar pengar på sin kungliga titel och status, rapporterar Aftonbladet.

Redan i samband med sitt tidigare giftermål med författaren Ari Behn, som avled 2020, sade prinsessan ifrån sig rätten till apanage i samråd med kung Harald.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.