Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Exklusiv intervju i SVT:s Min sanning: ”Hade det varit samma sak om jag vore en man?”. Foto: SVT/Min sanning

Prinsessan Märtha Louise: Ville ha kvar kungliga uppdragen

Publicerad

Prinsessan Märtha Louise skulle gärna ha behållit sina officiella uppdrag för det norska kungahuset. Det berättar hon i SVT:s Min sanning, som är den första intervjun hon gör efter att beslutet fattades.

– Hade det varit detsamma om jag hade varit en man? Det tror jag inte, säger hon.

Efter en längre period av kritik fattade det norska kungahuset i november 2022 ett avgörande beslut: Prinsessan Märtha Louise representerar inte längre kungahuset genom officiella uppdrag. 

En bidragande orsak till att prinsessan förlorat sina uppdrag är kontroversiella uttalanden som hennes fästman gjort. Prinsessan Märtha Louise och hennes fästman schamanen Durek Verrett har bland annat kritiserats för att ha blandat ihop sina kommersiella intressen med kungliga uppdrag. De gjorde till exempel en turné ihop som gick under titeln “Prinsessan och schamanen”. 

”Allt är taget ur sin kontext”

Prinsessan Märtha Louise tycker att fästmannen har feltolkats i media och att citaten är tagna ur sin kontext. Hon ställer dessutom den retoriska frågan om det hade gått likadant till om hon var en man, och syftar då på om hennes ställning hade påverkats lika mycket av mediastormar kring hennes partner.   

Skulle det kunna vara så att du återfår dina uppdrag senare i livet? 

– Om det blir så, så säger jag ja till det.  

Se hela intervjun med prinsessan Märtha Louise av Norge på SVT Play, eller söndag 12/2 klockan 20:00 i SVT2.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fästmannen sålde covid-medaljong: ”Tänker inte gå in på polemiken”. Foto: NoTv2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.