Kunskapsministern Guri Melby (V) och hälsominister Bent Høie (H) under dagens presentation av den norska rusreformen. Foto: TT/Heiko Junge

Norska regeringen vill avkriminalisera bruk och innehav av narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Norges regering vill reformera narkotikalagstiftningen så att användning av narkotika och mindre droginnehav avkriminaliseras.

– Det är den viktigaste socialpolitiska reformen i modern tid, säger Venstre-ledaren och kunskapsministern Guri Melby på en presskonferens där lagförslaget presenterades av regeringspartierna Høyre, Venstre och Kristelig Folkeparti.

Den norska Rusreformen har hämtat inspiration från Portugal, där bruk och mindre innehav av alla droger avkriminaliserades 2001. Huvudlinjen är att ansvaret för drogproblematiken ska flyttas från rättsväsendet till sjukvården.

Efter flera års debatt och en stor statlig utredning presenterade man i dag ett förslag på hur lagstiftningen ska se ut.

– Vi har kämpat för en mer human narkotikapolitik i över tio år. Straff skadar! Det fungerar inte. Tvärtom kan det göra det svårare för människor som behöver hjälp. Och det bidrar till utstötning och stigmatisering av sårbara människor. Vi kan inte längre basera den norska narkotikapolitiken på vad vi känner eller tror, säger Guri Melby.

”Kan motiveras utan hot om straff”

Hälsominister Bent Høie från Høyre var också med på presskonferensen.

– Många menar att man måste ha kvar hot om straff för att avhålla unga för att prova narkotika. Jag är oenig och menar att unga kan motiveras utan tvång eller hot om straff.

Bent Høie presenterade också stora satsningar på beroendevård. Bland annat ska fler specialister anställas för att följa upp och hjälpa de som tas med droger.

Rusreformen handlar inte om en legalisering – det kommer inte att vara lagligt att använda droger. Dock kommer en person som tas för bruk, innehav eller köp av en mindre mängd narkotika inte längre att straffas.

Istället är huvudregeln att personen hänvisas till en särskild rådgivningsenhet, där man kan bli erbjuden hjälp om det skulle behövas, eller helt enkelt få information om eventuella problem som kan uppstå vid bruk av droger.

Langning och smuggling är fortfarande olagligt.

Var går gränsen?

En annan fråga som debatterats flitigt är var gränserna för det straffria innehavet ska gå, och här presenterade regeringspartierna en lägre nivå än vad den statliga utredningen föreslog.

– Det är en svår gränsdragning. Man vill inte sätta gränsen så lågt att människor fortsätter att bli straffade, men å andra sidan får de inte sättas så högt att de som säljer droger kan utnyttja det, säger Bent Høie.

Stortingets ledamöter kommer att rösta om förslaget senare i vår.

  • 2 gram heroin
  • 2 gram kokain
  • 2 gram amfetamin
  • En ”lapp” LSD
  • 0,5 gram MDMA
  • 10 gram cannabis
  • 20 gram psilocybinsvamp
  • 500 gram khat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.