Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre har försökt söka stöd för en majoritetsregering med Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti. Foto: Terje Pedersen, TT

Norska regeringssamtal har strandat

Uppdaterad
Publicerad

Sonderingssamtalen om en rödgrön regering i Norge har havererat, rapporterar NRK.

– Vi är väldigt besvikna att det i våra ögon inte finns grund för en rödgrön regering denna gång, säger Audun Lysbakken, ledare för Sosialistisk Venstreparti.

Det ser mörkt ut för Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støres drömregering. Vid valet för drygt två veckor sedan fick Arbeiderpartiet, Senterpartiet, och Sosialistisk venstreparti en majoritet av mandaten och AP-ledaren hoppades på sikt kunna bilda regering utan att ta stöd av andra. Men nu har samtalen kört fast.

Sosialistisk Venstre-ledaren Audun Lysbakken säger att anledningen till de strandade samtalen är för lite fokus på miljö- och fördelningspolitik.

Han tror att partiet kan få större genomslag för sin politik i opposition, men stänger inte dörren för framtida regeringssamarbete.

– SV kommer när som helst under kommande fyraårsperioden vara öppet för att förhandla om bildandet av en majoritetsregering. Villkoret är att det förhandlas med blanka papper, säger Lysbakken enligt NRK.

Olika syn på oljeutvinning

Enligt källor till NRK är det just i frågan om olje- och gasutvinning som samtalen körde fast.

Sosialistisk Venstre har gått till val på att oljeutvinningen ska minska och att det inte ska ges fler tillstånd för att leta eller utvinna olja och gas på norsk mark. Både Arbeiderpartiet och Senterpartiet har dock som utgångspunkt att oljeindustrin ska ”utvecklas, inte avvecklas”.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att det kommer vara helheten när det gäller fördelningspolitik och klimat och natur som kommer att avgöra om SV ska ingå i en regering. Eftersom vi ser att helheten på dessa områden hade blivit för svag så går vi i opposition och kämpar för dessa frågor i stortinget, säger Audun Lysbakken på en pressträff.

Sonderingssamtalen inleddes för snart en vecka sedan. Målet har varit att se om det finns en grund för formella regeringsförhandlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer