Norska solcellsföretagare till domstol efter affär kopplad till Sundsvallsoligark

Uppdaterad
Publicerad

För åtta år sedan förlorade de norska företagarna minst köpesumman 350 miljoner kronor i en misstänkt bedrägerihärva kring en solcellsaffär i Italien. Sedan dess har norrmännen kämpat för att få tillbaka sina pengar. Bakom ett av bolagen fanns den kontroversiella Sundsvallsoligarken Viktor Vekselberg. Bolaget har avvisat alla anklagelser.

Grundaren av solcellsföretaget EAM Solar, Christian Hageman, jobbade länge som trafikpilot och han flyger fortfarande regelbundet, för att hitta lugnet då och då. Utredningarna och rättsprocesserna kring händelserna i Italien har kostat på. Han uppskattar att han lägger ned upp till 4 000 timmar per år på härvan. Advokatkostnaderna har enligt bolaget gått på runt 100 miljoner kronor. För Christian Hageman är dock inte pengarna viktigast.

– Det handlar om rättvisa. Det handlar om att vårt rättssystem ska fungera. Det är ett politiskt ansvar att se till att de kriminella inte bara kan administrera sig bort från kriminella handlingar, säger han.

År 2014 köpte norrmännen flera solcellsanläggningar i Italien. Men efter sex dagar framkom att personer i bolaget de köpte var misstänkta för omfattande bedrägeri mot italienska staten. Polisen gjorde razzior, verksamheten frystes och norrmännen förlorade bland annat köpesumman på 350 miljoner kronor.

Christian Hageman och hans kollegor kände sig lurade, de ville ha tillbaka pengarna. De trodde de hade gjort en bra och trygg affär eftersom säljaren var det statliga energibolaget i Luxemburg, Enovos.

Har sålt villor för att finansiera rättsprocesserna

När de började granska bolaget insåg de snart att den andre delägaren i Luxemburgbolaget var en av världens mest förmögna och kontroversiella personer – oligarken Viktor Vekselberg – som tillsammans med oligarken Oleg Deripaska är delägare i aluminiumproducenten Kubal i Sundsvall.

Viktor Vekselberg, som blev förmögen under 90-tales kaotiska privatiseringar av ryska naturtillgångar, är i dag storägare i flera industrijättar i Schweiz och Ryssland. Hans många komplicerade bolagsstrukturer omfattar tusentals bolag, många av dem ligger i skatteparadis. Han står sedan 2018 på USA:s sanktionslista.

Christian Hageman och bolagets vd Viktor Jakobsen har bland annat sålt sina villor för att kunna finansiera processerna i Italien och Luxemburg. Flera av hans kollegor har fått dödshot, bland annat via sms.

– Du frågade mig om det värsta jag varit med om. Det var just dödshoten. Det var inte okej, säger han.

”Vi ger oss aldrig”

Flera personer dömdes i första instans i Italien för bedrägerierna. De friades i nästa instans. Högsta domstolen i Italien rev dock 2021 upp domen och krävde att rättegången skulle göras om. Sedan dess har det inte hänt så mycket. Därför har solcellsföretaget drivit fallet mot det statliga Luxemburgbolaget i Norge. Oslos tingsrätt har beslutat att ta upp det misstänka bedrägerifallet i en första hearing som börjar i morgon torsdag.

– Vi ger oss aldrig, säger Christian Hageman.

SVT har sökt Viktor Vekselberg för en intervju utan resultat. Vekselbergs talesperson Petlevoy Vitaly skriver i ett mejl att Vekselberg inte har något med rättsprocesserna att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.