Norska ungdomar trotsar coronareglerna under nationaldagen

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar över hela Norge har trotsat landets coronarestriktioner och samlats i större grupper för att fira nationaldagen under natten.

– I Frognerparken (i Oslo) är det uppskattningsvis mellan 500 och 1000 gymnasiestudenter. Det är ju inte tillåtet, men vi har inte kapacitet att agera smittskyddspolis, säger insatsledaren Line Skott till NRK.

Det har rapporterats om fylla, bråk och folksamlingar i flera regioner. Polisen har avvisat flera personer från de mest tätbefolkade platserna, kört hem överförfriskade ungdomar och uppmanat föräldrar att försöka få hem sina barn.

Under natten har två män gripits och två andra förts till sjukhus efter ett bråk i centrala Oslo, skriver NRK. 

– Fyra män i 20-årsåldern var inblandade. Två av dem har slagits med en flaska och ett dörrhandtag som man slitit loss, säger Line Skott.

Lugnare på vissa håll

I Norges fjärde största stad Trondheim har det däremot varit en tyst och lugn natt.

– Det har varit väldigt lugnt och polisen har sagt att de är stolta över Trondheims ungdomar som tar en för laget och följer de restriktioner som finns här, säger SVT:s reporter Henrik Silver i Helgstudion.

Digitalt firande

Norge är visserligen i färd med att sakta lätta på sina restriktioner men coronaviruset har satt stopp för det traditionella nationaldagsfirandet i landet. De flesta publika evenemang har ställts in, däribland tåget genom Oslo längs paradgatan Karl Johan, och de populära barnparaderna.

Istället får invånarna följa stora delar av firandet digitalt. Bland annat sänds högtidstal, festkonserter och båtkortegen i Oslofjorden under dagen, och Ullensakers kommun har i samarbete med den norska Minecraft-gruppen Skogliv byggt en interaktiv paradgata på spelplattformen Minecraft, där alla barn kan gå i paradtåg i sin mobil eller dator, rapporterar Aftenposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.