Resenärer på Arlanda. Personerna på bilden har inget med dagens proplem för Norwegian att göra. Foto: Johan Nilsson, TT arkiv

Norwegian: Minst 18 Arlanda-flygningar ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Förbudet att flyga med Boeing 737 Max orsakar stora problem i flygtrafiken. Inte minst resenärer med Norwegian drabbas – det handlar om inställda avgångar, hopslagna flygningar och ombokningar.
– Nu är vår främsta prioritet att ta hand om kunderna på bästa möjliga sätt, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos i ett uttalande på onsdagseftermiddagen.

– Vi slår ihop flygningar och de allra flesta får en ny avgångstid samma dag. Det gäller framför allt destinationer dit vi har många avgångar per dag, som Oslo, Köpenhamn och Helsingfors, säger Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till TT.

Norwegian har också ökat bemanningen på kundcentret och informerar löpande på sin hemsida om trafikstörningarna. Enligt Norwegians koncernchef Bjørn Kjos har personal jobbat genom hela natten för att hjälpa berörda passagerare.

-Först och främst vill jag beklaga till alla de kunder som berörs av att vi har tagit våra Max-plan ur drift tills vidare. Nu är vår främsta prioritet att ta hand om kunderna på bästa möjliga sätt, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos i ett pressmeddelande.

Omdirigerade plan

Bolaget har 18 stycken Boeing 737 Max 8-plan i sin flotta, som totalt uppgår till omkring 160 plan. Att dessa nu tills vidare måste stå kvar på marken orsakar stora störningar i trafiken när andra flygplan måste dirigeras om för att ta hand om strandsatta resenärer.

För svensk räkning har 18 flygningar till och från Arlanda ställts in under onsdagen. SVT Nyheter har sökt Norwegian för att höra hur många passagerare som drabbas och hur dessa kommer att kompenseras. Hittills utan resultat.

– De flesta har fått hjälp och vi jobbar med att ge bra alternativ till de som ännu inte har bokats om, skriver bolaget i ett pressmeddelande, och lovar att alla berörda resenärer kommer kontaktas.

Resenärer kritiska

En av de resenärer som SVT varit i kontakt med skulle flyga från Palma på Mallorca på onsdagen. Samtidigt som han checkade in, rapporterade olika medier att Norwegian ställde in sina resor. Själv fick han veta att även hans avgång ställdes in bara minuter innan den utsatta avgångstiden.

– Vi hade nästan foten inne i planet när EU mer eller mindre tvingade dem att inte flyga. De verkar som om Norwegian struntade i passagerarsäkerheten och personalen, säger han.

Räkning till Boeing

Enligt Norwegian kommer de flesta drabbade att få en ny avgångstid samma dag. Man vädjar också till passagerare som inte hör något från flygbolaget att förhålla sig som vanligt till sin resa.

Klart är att det kostar bolaget stora pengar att ha planen stillastående på marken. Enligt den norska ekonomisajten e24 kommer lågprisflygbolaget skicka hela räkningen till tillverkaren Boeing:

– Norwegian ska inte lida ekonomisk skada för att helt nya flygplan inte kan användas i trafik. Vi kan inte ge några detaljer, men vi för en dialog med Boeing, säger kommunikationschef Lasse Sandaker-Nielsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer