Flyget mot Tel Aviv var av modell Boeing 737 Max 8 och fick därför vända tillbaka till Arlanda. Foto: Robin Nordström

Norwegianplan tvingades vända

Uppdaterad
Publicerad

Ett Norwegianflygplan med flightnummer DY4545 som var på väg från Arlanda till Tel Aviv tvingades under eftermiddagen att vända över Rumänien, uppger flygbolaget Norwegian. Alla plan av typen Boeing 737 Max 8 som är i luften kommer ”antingen att fortsätta till sin destination eller återvända till hemmabasen.” uppger bolaget nu på sin sajt.

Flygplanet som är av modellen Boeing 737 Max 8, gjorde en u-sväng över Rumänien och flög tillbaka till Stockholm. Det landade klockan 17.32 enligt Arlandas ankomstinformation.

Norwegian skriver på webben att orsaken till beslutet att ställa in flyget är europeiska flygmyndigheters rekommendation att tillfälligt stoppa flygningar med flygplan av typen Boeing 737 Max.

Vid den senaste uppdateringen uppger Norwegian på sin sajt att ”de 737 MAX 8 plan som är i luften kommer antingen att fortsätta till sin destination eller återvända till hemmabasen.”

Planets u-sväng över Rumänien bekräftas även av Flightradar24 på webben.

SVT Nyheter söker Norwegian för en kommentar.

Flera länder har stoppat Boeings flygplansmodell 737 Max 8 efter söndagens flygkrasch i Etiopien då 157 personer omkom, varav fyra var svenskar.

Ett flygplan av samma modell kraschade i Indonesien i oktober 2018.

Norwegian och TUI stoppar

Det norska flygbolaget Norwegian, som har 18 Boeing 737 Max 8-plan i sin flotta, meddelade på tisdagseftermiddagen att de stoppar sina flyg.

Även den svenska researrangören TUI Nordic, som flyger nordiska resenärer med två plan av samma modell till bland annat Kanarieöarna, stoppar sina flyg.

– Vi kommer stoppa alla Boeing 737 Max 8-plan, sa TUI:s kommunikationschef Adam Györki till SVT Nyheter under måndagen.

Swedavia hänvisar till Norwegian och TUI för kommentar om de inställda flygningarna och dess konsekvenser för trafiken.

– Gällande just de här flygningarna så hänvisar vi till Norwegian och TUI för att få aktuell information. Det är också de som har resenärskontakterna, säger Ellen Laurin på Swedavias pressjour.

– Det ska inte påverka övrig flygtrafik.

Norwegian har över 110 Boeing 737-800 i flottan och de berörs inte av stoppet. Bolagets Dreamlinerplan berörs inte heller, uppger Norwegian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.