Fler länder har stängt av luftrummet för flygplan av modell Boeing 737 Max 8 efter flygkraschen i Etiopien. Foto: AP/TT

Norwegian och TUI stoppar alla Boeing 737 Max 8-flyg

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler länder väljer nu att stoppa Boeings flygplansmodell 737 Max 8 efter helgens flygkrasch i Etiopien. Storbritannien stoppar planen, och nu meddelar även flygbolaget Norwegian att de stoppar Max 8. Även researrangören TUI stoppar sina plan.
Samtidigt uppger Boeing att man ska uppdatera mjukvaran i modellen 737 Max 8.

Så sent som under måndagen meddelade Norwegian, som har 15 Boeing 737 Max 8-plan i sin flotta, att man kommer fortsätta låta planen lyfta.

– Alla våra 737 Max 8 plan flyger som vanligt, sade bolagets flygchef Tomas Hesthammer under måndagen.

Under tisdagen vände dock Norwegian, rapporterar nyhetsbyråerna AFP och Reuters. Nu är beskedet att man stoppar sina Max 8-plan från att lyfta, trots att man tidigare sagt att man inte skulle göra det.

Här kan du se SVT:s direktsändning om att Norwegian och TUI stoppar dessa plan.

Flera länder agerar

Sydkorea blev under tisdagen det senaste landet att stoppa Max 8-plan från att flyga. Den sydkoreanska transportministern sade att lågbudgetbolaget Eastar Jet blivit ombedda att sluta flyga med modellen tills vidare.

Under tisdagen och måndagen meddelade flera länder och flygbolag att man tills vidare låter sina plan av modellen bli kvar på marken, bland annat Kina, Australien, Singapore, Brasilien, Indonesien och Malaysia.

Under eftermiddagen meddelade Tysklands transportminister Andreas Scheuer att Tyskland stänger sitt luftrum för Boeing 737 Max 8-plan. Även Irland stoppar alla flyg av samma modell in och ut ur irländskt luftrum.

Australien ”temporär avstängning”

Australiens luftfartsmyndighet meddelar att man med omedelbar verkan genomför ett stopp för modellen.

”Vi gör en temporär avstängning medan vi avvaktar mer information”, skriver myndigheten i ett uttalande.

Även om flygbolaget Fiji Airlines är det enda som påverkas av det australiska beslutet är det ännu ett avbräck för hårt ansatta Boeing. Singapore och Kina har tidigare meddelat samma besked och USA:s luftfartsmyndighet har krävt att bolaget genomför förändringar på flygplansmodellen senast i april efter helgens krasch som kostade ombordvarande 157 människor i livet.

Uppdateringsbesked från Boeing

Boeings besked uppdatering av mjukvara kom några timmar efter att USA:s luftfartsmyndighet krävt att bolaget genomför förändringar på flygplansmodellen senast i april.

Flygplanstillverkaren säger att man under flera månader – sedan ett Lion Air-plan kraschade i Indonesien i oktober i fjol – har arbetat med en förbättring av programvaran, men nämner inte söndagens krasch i Etiopien som en anledning till uppdateringen

Norwegian stoppar flygningar

Det norska flygbolaget Norwegian som har 15 Boeing 737 Max 8-plan i sin flotta stoppar sina flyg.

– Norwegian har beslutat att ta våra Boeing 737 MAX 8 ur drift tills vidare efter rekommendation från flera luftfartsmyndigheter. När luftfartsmyndigheter kommer med rekommendation om detta så följer vi naturligtvis deras riktlinjer. Vi beklagar att passagerare drabbas av detta men säkerheten för våra passagerare och anställda kommer alltid först, säger Tomas Hesthammer, Norwegians Director of Flight Operations i ett pressmeddelande.

Norwegians aktie påverkades också i takt med att fler aktörer stoppade planen, och sjönk med 5,1 procent. Och den fortsätter falla.

Även TUI parkerar planen

Även den svenska researrangören TUI Nordic, som flyger nordiska resenärer med två plan av samma modell till bland annat Kanarieöarna, stoppar sina flyg.

– Vi kommer stoppa alla Boeing 737 Max 8-plan, säger TUI:s kommunikationschef Adam Györki till SVT Nyheter under måndagen.

Tidigare under dagen var beskedet annorlunda.

– Vi har i dagsläget inga indikationer på att vi inte kan flyga våra Max-plan på ett säkert sätt, säger TUI:s kommunikationschef Adam Györki till SVT Nyheter tidigare under måndagen.

Sydkorea

Lågprisbolaget Eastar Jet ombeds av de sydkoreanska myndigheterna från att sluta flyga sina åtta Max 8-plan. Bolaget har gått med på att följa myndigheternas råd

Australien

Myndigheterna i Australien har utlyst ett tillfälligt förbud mot att flyga flygplansmodellen Boeing 737 Max till och från landet.

Brasilien

Det brasilianska flygbolaget Gol Airlines låter 121 Max 8 -plan stå på marken.

Caymanöarna (Storbritannien)

Cayman Airways stoppar sina två Max 8-plan. Bolagets vd säger att stoppet kommer att påverka tidtabellerna till den karibiska ögruppen.

Kina

Kina har 96 Max 8-plan som tillhör Air China, China Eastern Airlines och China Southern Airlines. Den civila luftfartsmyndigheten beslutade i går att låta alla plan stå på marken på obestämd tid.

Etiopien

En talesperson för Ethiopian Airlines sade att bolaget kommer sluta flyga med de kvarvarande fyra Max 8-planen som bolaget förfogar över under tiden som utredningen av flygolyckan pågår. Boeing ska leverera ytterligare 25 stycken Max 8-plan till Ethiopian Airlines.

Indien

Det indiska bolaget Jet Airways har slutat flyga fem av sina Max 8-plan. Indiens luftfartsmyndighet krävde att bolagen som flyger modellen måste göra en säkerhetsöversyn.

Indonesien

Alla Max 8-plan kommer att stå på marken tills vidare. Tio stycken tillhör Lion Air. Ett Lion Air-plan av samma modell kraschade i oktober förra året. Även ett Max 8-plan som tillhör det statligt ägda bolaget Garuda kommer att stoppas.

Mexiko

Aeromexico stoppar flygningar med sina sex Max 8-plan.

Singapore

Singapore har infört ett tillfälligt förbud mot alla flygningar från och till av Max 8-plan. Men förbudet gäller även andra Max-modeller från Boeing.

Oman

Oman stoppar tillfälligt alla Boeing-plan, av samma modell som det som störtade i Etiopien, från att flyga in i eller ut ur landet. Statligt ägda Oman Air har fem 737 MAX 8-plan.

Malaysia

Malaysia stoppar alla Boeing 737 Max 8-flyg in och ut ur landet.

Storbritannien

Brittisk flygmyndighet ger Boeing 737 MAX 8 flygförbud.

Fakta: AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer