Norwegian har, till skillnad från exempelvis Ethiopian Airlines, valt att inte stoppa sina flygplan av modellen 737 Max-8 Foto: Erik Johansen / NTB / TT

Norwegian fortsätter flyga Boeing 737 Max 8

Uppdaterad
Publicerad

Efter flygkraschen i Etiopien agerar bolagen som har den aktuella flygplansmodellen olika. Boeing 737 Max 8 stoppas av exempelvis kinesiska Air China. Norwegian gör tvärtom och fortsätter att använda sina 15 plan som vanligt.

Det norska flygbolaget Norwegian som har 15 Boeing 737 Max 8-plan i sin flotta kommer att flyga som vanligt. Det meddelar bolagets flygchef Tomas Hesthammer under måndagen.

– Alla våra 737 Max 8 plan flyger som vanligt. Vi är i tät dialog med Boeing och förhåller oss till deras och luftfartsmyndigheternas instruktioner och rekommendationer. Säkerheten för våra passagerare har alltid absolut högsta prioritet, säger Tomas Hesthammer.  

Planen används inom både Europa som vid transatlantiska flygningar.

Nordiska resenärer drabbade

Det svenska Svenska researrangören TUI Nordic uppger att man flyger nordiska resenärer med två plan av samma modell till bland annat Kanarieöarna.

– Vi har i dagsläget inga indikationer på att vi inte kan flyga våra Max-plan på ett säkert sätt. Men vi är fortsatt i nära kontakt med Boeing med anledning av flygolyckan i Etiopien, säger TUI:s kommunikationschef Adam Györki till SVT Nyheter.

SAS flyger inte modellen

Flygbolaget SAS har inga plan av den aktuella modellen.

– SAS har inga plan av modellen Boeing 737 Max 8 i sin flotta, säger Freja Annamatz, presschef på SAS Sverige till SVT Nyheter.

Boeingaktien faller

Planet som störtade är av samma modell som det indonesiska Lion Air-plan som kraschade i oktober förra året. Vid tillfället sjönk Boeings aktiekurs 12 procent, men lyckades snabbt återhämta sig. Under måndagen så föll den dock med 9 procent i New Yorkbörsens tidiga förhandel.

Länder som stoppar Boeing 737 Max 8

Visa

Sydkorea

Lågprisbolaget Eastar Jet ombeds av de sydkoreanska myndigheterna från att sluta flyga sina åtta Max 8-plan. Bolaget har gått med på att följa myndigheternas råd

Australien

Myndigheterna i Australien har utlyst ett tillfälligt förbud mot att flyga flygplansmodellen Boeing 737 Max till och från landet.

Brasilien

Det brasilianska flygbolaget Gol Airlines låter 121 Max 8 -plan stå på marken.

Caymanöarna (Storbritannien)

Cayman Airways stoppar sina två Max 8-plan. Bolagets vd säger att stoppet kommer att påverka tidtabellerna till den karibiska ögruppen.

Kina

Kina har 96 Max 8-plan som tillhör Air China, China Eastern Airlines och China Southern Airlines. Den civila luftfartsmyndigheten beslutade i går att låta alla plan stå på marken på obestämd tid.

Etiopien

En talesperson för Ethiopian Airlines sade att bolaget kommer sluta flyga med de kvarvarande fyra Max 8-planen som bolaget förfogar över under tiden som utredningen av flygolyckan pågår. Boeing ska leverera ytterligare 25 stycken Max 8-plan till Ethiopian Airlines.

Indien

Det indiska bolaget Jet Airways har slutat flyga fem av sina Max 8-plan. Indiens luftfartsmyndighet krävde att bolagen som flyger modellen måste göra en säkerhetsöversyn.

Indonesien

Alla Max 8-plan kommer att stå på marken tills vidare. Tio stycken tillhör Lion Air. Ett Lion Air-plan av samma modell kraschade i oktober förra året. Även ett Max 8-plan som tillhör det statligt ägda bolaget Garuda kommer att stoppas.

Mexiko

Aeromexico stoppar flygningar med sina sex Max 8-plan.

Singapore

Singapore har infört ett tillfälligt förbud mot alla flygningar från och till av Max 8-plan. Men förbudet gäller även andra Max-modeller från Boeing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkrasch i Etiopien

Mer i ämnet