Flygplan av modellen Boeing 737 Max-8 från Ethiopian Airlines och Air China stoppas nu efter olyckan Foto: Ben Curtis / AP / Thomas Peter / Reuters TT

Plan av modell som kraschade i Etiopien stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Alla flygavgångar med plan av modellen Boeing 737 Max 8 stoppas nu i Etiopien och Kina, rapporterar Reuters. Beskedet kommer efter helgens svåra flygkrash med ett plan från Ethiopian Airlines.

Ethiopian Airlines och Kinas luftfartsmyndighet har beslutat att plan av modellen Boeing 737 Max 8 ska hållas på marken tills vidare.

”Även om vi inte känner till orsaken till kraschen så har vi beslutat att ge de här planen flygförbud som en extra säkerhetsåtgärd”, meddelar flygbolaget Ethiopian Airlines på Twitter.

Kina parkerar olycksmodellen

Samtidigt meddelar Kinas luftfartsmyndighet att man har beordrat alla inhemska flygbolag att tills vidare parkera sina plan av samma modell.

– Med tanke på att två olyckor inträffat involverade den nyligen levererade modellen Boeing 737-8 och inträffade strax efter start, finns det viss likhet, uppger Kinas luftfartsmyndighet i ett uttalande.

Caymanöarna följer Kinas exempel och stoppar flygningar med Cayman Airways två plan av den här typen. Likaså gör Indonesien och parkerar sin 8 Max-plan som en försiktighetsåtgärd efter söndagens haveri, rapporterar AP.

Vittne: Planet brann i luften

Det var under söndagsmorgonen som planet kraschade bara sex minuter efter start i Addis Adeba på väg mot Nairobi.

Till vänster: familjemedlemmar till offren som var bord på planet som under söndagen störtade vid Addis Abebas internationella flygplats. Till höger: Hjälparbetare vid olycksplatsen. Foto: TT

Ett vittne berättar för nyhetsbyrån AFP att det brann på planets sida innan det störtade och att det ska ha svängt från sida till sida.

– Planet brann redan när det kraschade i marken. Kraschen orsakade en stor explosion, säger Tegegn Dechasa.

Fyra svenskar ombord

Det är fortfarande inte känt vad som har orsakat olyckan och under måndagen fortsätter sökandet efter planets svarta låda.

Flygplanet av modell Boieng 737 max 8 vara bara fyra månader gammalt. För drygt fem månader sedan störtade ett plan av samma modell i Jakarta i Indonesien och alla 189 ombord dog.

Bland det 157 döda fanns människor från 30 länder, inklusive fyra svenskar bekräftar UD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkrasch i Etiopien

Mer i ämnet