Visa alla (3)

Sex personer döda – efter indonesisk flygplanskrasch

Publicerad

Ett indonesiskt flygplan med 189 passagerare har störtat i havet. Vrakdelar har hittats i närheten av platsen där planet försvann och sex kroppar har lyfts upp ur vattnet. Myndigheter räknar inte med att några har överlevt kraschen.

Flygplanet, som tillhör lågprisbolaget Lion Air, lyfte från huvudstaden Jakarta tidigt på måndagen och var på väg mot Pangkal Pinang på Sumatra. Efter bara 13 minuter försvann planet från radarn.

189 passagerare fanns ombord, varav minst 23 regeringstjänstemän, enligt Reuters. Ombord på planet ska det också ha funnits två spädbarn, enligt AFP.

– Vi vet ännu inte om några har överlevt. Vi hoppas, vi ber, men vi kan inte bekräfta, säger Muhammad Syaugi, chef för landets räddningsmyndighet, på en presskonferens.

Ingen tros ha överlevt

Indonesiska räddningsmyndigheterna säger dock att alla ombord troligtvis har omkommit, enligt Reuters. Enligt TT skulle det innebära att flygolyckan är landets näst värsta de senaste 20 åren.

Flygplanet, flight JT 610, tros har störtat i havet. Hittills har vrakdelar hittats, personliga tillhörigheter och id-kort. Räddningsarbetare har också lyft sex kroppar ur vattnet, uppger CNN. Kropparna har tagits till ett sjukhus i östra Jakarta.

Planet kraschade på väg tillbaka till flygplatsen, efter att man bett om tillåtelse att få återvända, uppger indonesiska myndigheter, enligt AP. Förfrågan kom bara 2-3 minuter efter att planet flugit iväg.

”Modellen har haft problem”

Flygplanet är av modellen Boeing 737 Max 8, enligt sajten Flightradar 24, där man kan följa var flygplan befinner sig. Planet ska vara nytt och flygexperten Gerry Soejatman säger till BBC att modellen har haft en del problem sedan den introducerades.

Enligt Sydney Morning Herald fick flygbolaget fram till 2016 inte flyga i europeiskt luftrum, till följd av säkerhetsbrister. Men i somras lyftes förbudet.

Oklart vad som orsakat kraschen

Lion Airs vd säger till Reuters att bolaget försöker få mer information om vad som hänt innan man uttalar sig. Landets myndighet för transportsäkerhet kan heller inte säga något om orsaken till olyckan och uppger att man nu väntar på att svarta lådan ska hittas.

För fem år sedan störtade ett annat Lion Air-plan i havet när det skulle landa på Bali. Då klarade sig samtliga passagerare.

Indonesiska presidenten, Joko Widodo, har tillsatt en nationell kommission som ska utreda flygplanskraschen. Han sa under en presskonferens i Bali att han uppmanar befolkningen att ”fortsätta att be” för att man ska hitta överlevare.

Svenska Utrikesdepartementet (UD) uppger för TT att man inte har några uppgifter om att svenskar ska ha befunnit sig på planet.

Flygplanet var på väg till Sumatra när det störtade i havet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer