Foto: Tiksa Negeri, TT/Reuters

Sida-anställd bland de omkomna i kraschen

Uppdaterad
Publicerad

Sida bekräftar att en av deras anställda fanns med bland de omkomna i flygkraschen i Etiopien på söndagen. Även människorättsorganisationen Civil right defenders uppger att en av deras medarbetare omkommit. UD har tidigare bekräftat att fyra svenskar är döda i kraschen.

Biståndsorganet Sidas generaldirektör Carin Jämtin skriver på Twitter på måndagsförmiddagen att en av de fyra omkomna var anställd på Sida.

”Har med stor bestörtning tagit emot informationen att en mycket uppskattad och mångårig kollega fanns på passagerarlistan på planet som störtade på söndagsmorgonen i Etiopien. Mina tankar och stora medkänsla finns med anhöriga, vänner och kollegor.” skriver Jämtin.

Kvinnan var på tjänsteresa.

– Vi har informerat personalen nu på morgonen, nu sitter vi i mindre grupper och pratar och vi kommer ha en minnesstund längre fram, säger Inga-Lill Hagberg pressansvarig vid Sida.

Människorätt

Även människorättsorganisationen Civil right defenders i Stockholm sörjer i dag en medarbetare.

– Hon var en mycket uppskattad och högt respekterad kollega. Saknaden är enorm och våra tankar är hos hennes familj, nära och kära, säger Anders L Pettersson, direktör på Civil rights defenders.

Kvinnan var stationerad på kontoret i Stockholm och arbetade med utbildning och stöd till människorättsförsvarare. Hon var på tjänsteresa i regionen och var på väg för att träffa kenyanska partnerorganisationer, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Vd omkom

En annan svensk passagerare på flygplanet var vd för en koncern som äger restauranger och hotell i Kenya. Företaget skriver på Facebook:

”Det är med en enorm chock och sorg som vi informerar er om den tragiska nyheten att [Han] fanns ombord på den ödesdigra flighten med Ethiopian Airlines. Våra tankar och böner är med hans familj, vänner, [Han] och alla andra som lidit ofattbara förluster”

157 omkom

Flygplanskraschen inträffade på söndagen bara minuter efter att ett av Ethiopian Airlines flygplan lyft från huvudstaden Addis Abeba. Flygplanet var på väg till Kenyas huvudstad Nairobi.

Samtliga 157 personer ombord omkom.

Flygplanet var av typen 737 MAX 8. Ett flygplan av samma modell kraschade i Indonesien i oktober 2018.

Dödsoffren är av 33 olika nationaliteter. 22 av offren uppges ha varit FN-medarbetare, enligt Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer