Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör NRK-journalisten Olav Rønneberg, som blev vittne till dödskjutningen.

NRK-journalisten: Går att kartlägga även utan förhör

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte skytten Zaniar Matapour som står åtalad för mord och mordförsök vill inte prata med polisen om förhöret inte direktsänds i norsk TV. Något som är uteslutet.

– Man kan kartlägga honom på andra sätt, berättar Olav Rönneberg journalist på NRK i kvällens Agenda.

Zaniar Matapour har inte medverkat i polisens försök till förhör, och vad hans motiv till skjutningen är fortfarande okänt.

Enligt Rönneberg så kan anledningen till att han inte vill medverka vara flera.

– Han menar att det är en stor fara för att polisen vill manipulera det han säger och det handlar om hans psykiska hälsotillstånd. Men kan också ha att göra med att han vill få ut sitt budskap, säger Olav Rönneberg i kvällen Agenda.

Den misstänkte skytten har haft samröre med extrema islamister och rört sig i extremistmiljöer, men att få personer att prata i de miljöerna är också svårt.

– Det är svårt att veta var de befinner sig och det är inte alla som vill snacka med polisen. Men man kan kartlägga honom på andra sätt: undersöka mobilen, läsa av datorn och gå igenom hans konton på sociala medier, säger Rönnberg och fortsätter:

– De kan på så sätt kartlägga hans kommunikation med andra även om han inte vill prata och om andra inte heller vill medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.