NSA:s ”Turbine” tränger in i datorer

Publicerad

USA:s underrättelsetjänst NSA har utvecklat ett program som gör det möjligt att automatiskt samla in information från miljontals datorer runt om i världen.

Uppgifterna om det automatiserade spionprogrammet, med kodnamnet Turbine, avslöjas av journalisten Glenn Greenwald som samarbetar med avhoppade NSA-medarbetaren Edward Snowden.

Programmet gör det möjligt för NSA att hacka sig in i datorer och granska internet- och telefontrafik. I vissa fall har NSA utnyttjat en falsk Facebook-server för att infiltrera datorer. Programmet ska endast ta åtta sekunder att installera.

Snowden och USA:s avlyssning

Programmet har funnits sedan 2004, men dess automatiserade del utvecklades 2010, enligt den hemligstämplade rapport som Snowden kommit över.

En representant för NSA vill inte kommentera uppgifterna, men upprepar att dess program ”endast används vid underrättelsearbete eller kontraspionage som stödjer nationella insatser”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet