Nu har sista tåget gått för rökarna i Danmark. Foto: TT

Slutbolmat på danska tågstationer

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka införs rökförbud på danska tågstationer – något som väntas uppröra många.

Nästa vecka införs rökförbud på danska tågperronger. Det är en logisk utvidgning av det rökförbud som infördes på danska tåg 2007, anser det statliga tågbolaget DSB.

– I sju år har våra tåg varit rökfria och det har kunderna vant sig vid. Nu är turen kommen till perrongerna och det tror vi att de flesta har förståelse för, säger Christian Linnelyst vid DSB till nyhetsbyrån Ritzau.

Ska gå varsamt fram

De anställda får enligt regelverket möjlighet att avvisa och polisanmäla resande som bryter mot förbudet, men åtminstone inledningsvis är personalen uppmanad att inte ta i med hårdhandskarna. Linnelyst tror att tågresenärerna själva i stor utsträckning kommer att tillrättavisa dem som trotsar rökförbudet.

Organisationen Kræftens Bekæmpelse, som arbetar med att förebygga cancer, välkomnar förbudet och pekar på att det kommer att gynna hälsan, framför allt hos tågpersonalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förslag om rökförbud

Mer i ämnet