Foto: NRK

Nu är Nicolettas tiggeri förbjudet

Uppdaterad
Publicerad

Nicoletta tigger på gatan i norska Arendal. Men från och med i dag är det hon gör olagligt i kommunen.
– Jag förstår inte varför. Jag är inte kriminell, jag gör det jag måste, säger hon till NRK.

I dag har Arendal i södra Norge blivit landets första kommun som förbjuder tiggeri. Nicoletta från Rumänien måste nu flytta.

– Jag förstår inte. Jag gör det jag måste. Jag har två barn. Vad vill du att jag ska göra? frågar hon Anders Kylland från Fremskrittepartiet och vice ordförande i Arendal som träffar henne där hon sitter och tigger på gatan.

Enligt Anders Kylland, har man sett att kriminaliteten växte i takt med antalet tiggare.

– Vi vill inte åt enskilda individer. Det är viktigt att förstå varför vi införde tiggeriförbudet. Vi såg ju att kriminaliteten växte i takt med antalet tiggare, säger han till NRK.

”Är det kriminellt att tigga?”

– Tror du att du stoppar kriminaliteten om jag försvinner? Jag håller inte på med kriminalitet. Jag frågar bara folk här, säger Nicoletta.

Det var i somras som regeringen öppnade upp för norska kommuner att införa lokala tiggeriförbud. På torsdag ser det ut som att grannkommunen Lillesand kommer fatta slutgiltigt beslut om att förbjuda tiggeri även där.

– Om jag var chef i Arendal skulle jag börja med barnen som röker på McDonalds eller med de som tar droger. Inte med mig som tigger. Är det kriminellt? Kan du svara mig det? säger Nicoletta.

”Inte vår avsikt att enskilda drabbas”

Enligt Kylland finns heller inget problem med tiggeri i kommunen, efter att ett principbeslut fattades för ett och ett halvt år sedan.

– Då var alla tiggare borta på en dag, säger han.

Enskilda som Nicoletta drabbas av beslutet – men trots att han hävdar att han berörs av hennes situation är det inte hans avsikt, hävdar Kylland.

– Ja det är klart att sådan vittnesbörd berörs man alltid av. Men här måste försöka vara klara och tydliga. Det är självfallet inte vår avsikt att enskilda ska drabbas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer