O.J. Simpson friges efter nio år i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen beslutade en frigivningsnämnd i Nevada, USA, att O.J. Simpson kan villkorligt friges efter nio år i fängelse.

– Tack, säger en uppenbart rörd O.J. Simpson.

I oktober 2008 dömdes O.J. Simpson till 33 år i fängelse för väpnat rån, kidnappning och en rad andra brott. Han har nu tillbringat nära nio år i fängelse och under torsdagen beslutade en frigivningsinstans i Carson city, Nevada, om hans framtid.

– Jag har inte försökt bortförklara det jag gjort under de nio år jag har varit här, och jag kommer inte försöka bortförklara det nu, säger O.J. Simpson till frigivningsnämnden.

– Du förtjänade att dömas till fängelse, säger Tony Corda ur frigivningsnämnden.

Han säger sen att O.J. Simpson har skött sig på ett tillfredställande sätt i fängelset och att de inte ser någon risk att han bryter mot reglerna för en villkorlig frigivning.

Dömdes på 12 punkter

2008 dömdes O.J. Simpson på tolv åtalspunkter för ett överfall på ett hotell i Las Vegas mot två mån som sålde sportsouvenirer. Ytterligare fem män var inblandade vid överfallet, två av dem var beväpnande.

Simpsons dotter Arnelle, syster Shirley Baker och vän Tom Scotto brister i gråt vid tillkännagivandet att Simpson friges. Foto: TT

Senaste gången han framträdde i rätten var 2013, då frigavs han på några av de tolv punkter på vilka han tidigare dömdes. Då uttryckte han ånger över sina handlingar.

– En sak ska ni ha klart för er – jag skulle ge tillbaks allt om jag kunde. Jag vill bara ha de här fem åren tillbaka, sa han då.

”Ingen förstår hur mycket vi gått igenom”

Arnelle Simpson, O.J. Simpsons dotter, representerade familjen inför frigivningsnämnden.

– Ingen förstår hur mycket vi har gått igenom, säger Arnelle Simpson. Han är min bästa vän och min klippa.

Nu återstår att se när O.J. Simpson kan villkorligt friges, det tidigast aktuella datumet för en frigivning är 1 oktober

.

O.J. Simpson på väg till salen där han får beskedet om han ska friges eller ej. Foto: TT

Bakgrund: O.J. Simpson följdes av en hel värld

O.J. Simpson är den amerikanske före detta skådespelaren och fotbollsstjärnan som i en mycket uppmärksammad rättegång 1995 frikändes efter att ha åtalats för att ha knivmördat sin före detta hustru Nicole Brown Simpson och hennes vän Ron Goldman. I ett civilmål senare dömdes han dock att betala skadestånd till offrens anhöriga.

Rättegången tv-sändes och följdes av miljontals tittare världen över. Simpson kunde också följas av tv-tittarna när han efter en biljakt genom Los Angeles till slut greps av polis.

Trots att O.J. Simpson inte varit i rampljuset sedan han började avtjäna fängelsestraffet lever fascinationen för honom som person kvar. Tidigare i år belönades en åtta timmar lång dokumentär om den före detta fotbollsstjärnan med en Oscar för bästa dokumentär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.