O.J. Simpson med sin advokat Malcolm LaVergne. Foto: TT

O.J. Simpson: Jag har inte försökt bortförklara det jag gjort

Uppdaterad
Publicerad

O.J. Simpson förhörs nu av en frigivningsnämnd i Nevada, USA. Nämnden ska besluta om det före detta proffset i amerikansk fotboll kan friges i förtid.

– Jag har inte försökt bortförklara det jag gjort, säger O.J. Simpson.

O.J. Simpson, som frikändes från morden på ex-hustrun och hennes vän i en mycket uppmärksammad rättegång, dömdes i oktober 2008 för väpnat rån, kidnappning och en rad andra brott.

– Jag har inte försökt bortförklara det jag gjort under de nio år jag har varit här, och jag kommer inte försöka bortförklara det nu, säger O.J. Simpson till frigivningsnämnden.

Han har tillbringat nära nio år i fängelse. Nu ska en frigivningsinstans i Carson city, Nevada, ta ställning till om han ska friges.

– Jag har suttit min tid, jag vill bara komma tillbaka till min familj och mina vänner.

Hundratals brev om frigivningen

Under utfrågningen höll en av nämndemännen upp en bunt med hundratals brev – från människor som stöttar eller motsätter sig en frigivning av O.J. Simpson.

– Jag är en god man, men jag kunde ha varit en bättre kristen, säger O.J. Simpson.

Arnelle Simpson, O.J. Simpsons dotter, representerade familjen inför frigivningsnämnden.

– Ingen förstår hur mycket vi har gått igenom, säger Arnelle Simpson. Han är min bästa vän och min klippa.

Räknar med att han blir frigiven

Flera bedömare tror att O.J Simpson kan friges. En av dem är David Roger, en före detta åklagare som ansvarade för åtalet mot Simpson 2008.

– Han har suttit lång tid i fängelse för rån. Jag räknar med att han antagligen blir frigiven, säger David Roger till New York Post.

LÄS MER: O.J. Simpson kan snart vara en fri man igen

Kan bli fri den 1 oktober

O.J. Simpson dömdes till ett långt fängelsestraff, med möjlighet att bli frigiven efter nio år, för ett överfall på ett hotell i Las Vegas mot två män som sålde sportsouvenirer. Ytterligare fem personer var inblandade i överfallet, två av dem var beväpnade.

”The Juice” – som Simpson kallades under sina glansdagar som fotbollsstjärna – hävdade att han bara tog tillbaka saker som stulits från honom i form av minnen från sportkarriären.

Om panelen kommer fram till att den nu 70-årige Simpson ska friges kan han kliva ut i friheten den 1 oktober.

TV: O.J. Simpson: Made in America

Ska själv framträda

O.J. Simpson, som under de senaste nio åren har gått under namnet fånge nr 1 027 820, ska under torsdagen själv plädera för sin frigivning via videolänk från fängelset i Nevada. Han kommer då förmodligen att framhålla sin fläckfria fängelsevistelse, och berätta hur han arbetar som coach för de andra fångarna i fängelset, skriver AP.

Senaste gången Simpson framträdde i rätten var 2013. Han frigavs då på några av de punkter på vilka han dömdes 2008. Han beskrev då att han ångrade sina handlingar.

– En sak ska ni ha klart för er – jag skulle ge tillbaks allt om jag kunde. Jag vill bara ha de här fem åren tillbaka, sa han då.

Bakgrund: O.J. Simpson följdes av en hel värld

O.J. Simpson är den amerikanske före detta skådespelaren och fotbollsstjärnan som i en mycket uppmärksammad rättegång 1995 frikändes efter att ha åtalats för att ha knivmördat sin före detta hustru Nicole Brown Simpson och hennes vän Ron Goldman. I ett civilmål senare dömdes han dock att betala skadestånd till offrens anhöriga.

Rättegången tv-sändes och följdes av miljontals tittare världen över. Simpson kunde också följas av tv-tittarna när han efter en biljakt genom Los Angeles till slut greps av polis.

Trots att O.J. Simpson inte varit i rampljuset sedan han började avtjäna fängelsestraffet lever fascinationen för honom som person kvar. Tidigare i år belönades en åtta timmar lång dokumentär om den före detta fotbollsstjärnan med en Oscar för bästa dokumentär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.