Medlemmar ur kyrkokören anländer till Great St Marys Church i Cambridge där begravningen hålls. Foto: TT

Nu begravs Stephen Hawking

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen begravdes den brittiske fysikern Stephen Hawking. Ceremonin hölls i universitetskyrkan i Cambridge.

I närvaro av omkring 500 personer bestående av vänner, familj och kolleger begravdes Stephen Hawking i Great St Mary's Church på universitetsområdet i Cambridge, det universitet där han var verksam i 52 år.

Vägen mot kyrkan kantades av en stor mängd människor som samlats för att bevittna kortegen som tog den världsberömde vetenskapsmannen till hans sista vila. Vid ankomst till kyrkan ringde kyrkklockorna 76 gånger – en för varje år han var i livet.

På kistan syntes ett arrangemang bestående av vita liljor och vita rosor, placerade som symboler för universum och polstjärnan.

Eddie Redmayne läste

Bland gästerna återfanns bland annat den Oscarsbelönade skådespelaren Eddie Redmayne, som spelade Hawking i den biografiska filmen The Theory of Everything.

Den britiske skådespelaren Eddie Redmayne anländer till kyrkan. Foto: TT

Redmayne var dessutom en av flera planerade talare och skulle läsa ett stycke ur Predikaren, rapporterade BBC inför ceremonin.

Skådespelaren Felicity Jones, som spelade Stephen Hawkings hustru i The Theory of Everything, och hennes partner Charles Guard anländer till kyrkan. Foto: TT

Stephen Hawkings äldste son Robert, hans tidigare student och numera professor Fay Dowker samt astrofysikern Martin Rees var andra aviserade talare.

Musikern Brian May och hans hustru skådespelaren Anita Dobson. Foto: TT

Blev 76 år gammal

Den världsberömda fysikern dog i sitt hem i Cambridge 14 mars efter ett liv med nervsjukdomen ALS. Han blev 76 år gammal.

Hans forskning kastade ljus över universums uppkomst och hjälpte oss att förstå hur svarta hål fungerar.

– Svarta hål är mer bisarra än något som författarna som skriver science fiction kunde ha tänkt ut på egen hand, sade Hawking när han föreläste i Stockholm i augusti 2015 om sitt specialområde.

Askan vid Newton

Han blev känd utanför forskarkretsarna genom den populärvetenskapliga boken ”A Brief History of Time”, på svenska ”Kosmos – en kort historik” som handlar om universums ursprung och utveckling.

Efter begravningen förs hans aska till Westminster Abbey i London. I juni kommer den att placeras bredvid de likaledes världsberömda vetenskapsmännen Isaac Newton och Charles Darwin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stephen Hawking 1942-2018

Mer i ämnet