Cory Booker, Beto O’Rourke och Elizabeth Warren är tre av toppkandidaterna. Foto: TT

Nu börjar kampen om Demokraternas väljare

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagar, med start i natt, slåss totalt 20 demokrater om det amerikanska folkets gunst. Ämnena hålls hemliga till sista stund, men kandidaterna förväntas vilja fokusera på migrationsfrågan, sjukvård och skola. Men det gäller att vara snabb – varje kandidat väntas få totalt 12 minuters taltid, och varje svar ska vara max en minut långt.

Den första av två debattkvällar i Miami innehåller få av de absoluta toppkandidaterna. Senator Elisabeth Warren från Massachusetts är den enda av kvällens debattörer som har tvåsiffrigt stöd i opinionen. Hon är också en kandidat som går starkt framåt just nu.

Bakom henne rör sig dock flera kandidater som börjar bli igenkända bland det amerikanska folket.

Kritiserat Biden

New Jersey-senatorn Cory Booker har synts och hörts i amerikanska medier den senaste veckan efter att ha riktat kritik mot toppkandidaten Joe Bidens språkbruk.

Beto O’Rourke, som var mycket nära att slå Ted Cruz i mellanårsvalet i republikanskt starka Texas, samt på hemmaplan oerhört populära Amy Klobouchar, senator från Minnesota är två andra kandidater som det talas om en hel del inför debattens första dag.

Första gången framför miljonpublik

Bland det amerikanska folket i stort så är intresset fortfarande måttligt, men bland de demokratiska väljarna så väntas över 70 procent titta på veckans två debatter. Få har satt ner foten kring vem de vill rösta på och den första debatten blir en möjlighet för många kandidaterna att visa upp sig för en miljonpublik för första gången.

Det första demokratiska primärvalet hålls i Iowa i februari. I samband med det brukar en hel del av kandidaterna ge upp kampen om att bli demokraternas kandidat. Demokraterna väljer sin presidentkandidat vid partiets konvent i juli 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.