Finlands statsminister Antti Rinne.

Finland stoppar all vapenexport till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Finland fördömer Turkiets attack mot kurder i nordöstra Syrien och väljer att stoppa all vapenexport till Turkiet.
”Finland exporterar inte försvarsmateriel till länder som krigar eller kränker mänskliga rättigheter”, skriver försvarsminister Antti Kaikkonen på Twitter.

För bara tre veckor sedan godkände den finska regeringen försäljning av drönare till Turkiet. Men efter att Turkiet i dag påbörjat en offensiv mot kurdiska mål nordöstra Syrien reagerar vår Östersjögranne kraftigt.

Nu stoppar Finland all vapenexport till Turkiet – samtidigt som man fördömer den turkiska militäroffensiven. Det rapporterar finska Yle.

Skarp kritik

Den finska försvarsministern Antti Kaikkonen formulerar sig skarpt på Twitter:

”Situationen är allvarlig. För mitt eget ansvarsområde konstaterar jag följande: Finland exporterar inte försvarsmateriel till länder som krigar eller kränker mänskliga rättigheter.”

Fördömande från statsministern

Statsminister Antti Rinne säger i ett pressmeddelande att Finland ställer sig bakom EU:s fördömande av offensiven och bekräftar att alla vapenexport stoppas.

Han uttrycker även oro över att Turkiets agerande ska komma att förvärra läget i Syrien.

2018 exporterade Sverige krigsmateriel för 299 miljoner kronor till Turkiet enligt Inspektionen för strategiska produkter.

Under torsdagen meddelade även Norge att man väljer att stoppa vapenexporten till Turkiet, det rapporterar Dagbladet.

– Eftersom situationen är svåröverskådlig och ändrar sig snabbt kommer vi inte behandla nya ansökningar om exportlicenser av försvarsmaterial för militärt bruk till Turkiet tills vidare, säger Norges utrikesminister och Høyrepolitikern Ine Eriksen Søreide till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer