Leila Soleghani. Foto: Ulf Sandlund/SVT

Nu hoppas Iran på turister

Uppdaterad
Publicerad

Efter att de internationella sanktionerna mot Iran nu lyfts hoppas landet på utländska turister. Målet är 20 miljoner besökare om året. 

Bara en dryg timme med bil från Irans huvudstad Teheran är vi långt ifrån den vanliga bilden av Iran. Skidorten Dizin har tack vare läget på 3.000 meters höjd snö mellan november och maj. Majoriteten av skidåkarna här är iranier, men nu hoppas man på att de utländska turisterna ska komma.

– Vi är glada att sanktionerna är borta nu för då kan ekonomin förbättras. Och Dizin har den bästa skidåkningen i Iran, säger skidinstruktören Farideh Enzohaij som vi träffar i en av liftarna. 

Mer tillåtande klädkod i backen

Klädkoden i skidbacken är mer tillåtande i skidbacken än i huvudstaden. 

Trots lagen om att kvinnor ska bära sjal ser vi hår fladdra i vinden och många kvinnor verkar ha bytt scarfen mot en mössa. Den ökända iranska moralpolisen som övervakar kvinnors klädsel har besökt Dizin tidigare, men det är ovanligt.

Efter Irans kärnenergiuppgörelse i somras lyftes nyligen de internationella sanktionerna och landet har börjat exportera sin olja igen. Men ekonomen Saeed Laylaz säger att ekonomin behöver breddas till fler näringar. Sanktionsåren var hårda år när priserna skenade och arbetslösheten steg. Nu undrar många när de ska känna av de förändringar som kommer med att landet öppnas upp mot omvärlden.

– Om vanligt folk ska känna av att landets ekonomi går bättre så behöver Iran arbetstillfällen. Det finns stort hopp om att turismen ska skapa jobb, säger Laylaz.

Lättare att få visum

Efter den islamiska revolutionen 1979 såg Irans styrande prästerskap skeptiskt på turismen, som sågs som en västerländsk överdriven lyx. Idag är situationen en annan. Det har blivit lättare för turister från ett stort antal länder att få visum. Flera stora hotellbyggen har påbörjats. Planen är att öka antalet besökare från dagens fyra miljoner om året till tjugo miljoner besökare om året.

Många utländska företag är intresserade av att etablera sig i Iran, som har 80 miljoner invånare och en stor ung befolkning. Efterfrågan på varor från väst är stor.  

Fortfarande kan man inte använda vanliga bankkort i Iran och brotten mot mänskliga rättigheter avskräcker. Men nu när sanktionerna är borta och landet öppnas upp är hoppet om en bättre vardag märkbart.

För ingenjören Mohamed Mohamadi är det första gången han åker skidor i Iran. 

– Det finns mycket här som folk inte känner till. För turismen har Iran fortfarande en lång väg att gå. Men idag är hoppet stort om att livet ska förbättras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.