Se bilderna från pridedebuten i det konservativa Bosnien-Hercegovina. Foto: APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Första prideparaden genomförd i Bosnien-Hercegovina

Uppdaterad
Publicerad

Regnbågsflaggorna hissades, trumslagen ekade och visselpiporna tjöt. Firandet av den första prideparaden i Bosnien-Hercegovina har genomförts i huvudstaden Sarajevo. Paraden innebar den sista pridedebuten i hela västra Balkanregionen.

Redan innan paraden officiellt skulle inledas klockan 12 hade mängder av människor samlats i Sarajevo för att delta vid firandet. På ett filmklipp som Balkan Insights har publicerat på Twitter syns hur hundratals människor viftar med regnbågsflaggan, påhejade av spelande trummor, visselpipor och glädjetjut.

Paraden har väckt debatt och kritik i det konservativa och etniskt splittrade Bosnien-Hercegovina, och samtidigt som det färgglada paradtåget passerade genom Sarajevo genomfördes motdemonstrationer på andra platser i staden.

Enligt organisationen Civil rights defenders hade två motdemonstrationer planerats, och de lokala myndigheterna övervägde tidigare i veckan att dra tillbaka demonstrationstillståndet av säkerhetsskäl.

Myndigheterna i Sarajevo har också kritiserats sedan de krävt att arrangörerna själva betalar för polisiära säkerhetsåtgärder, skriver Balkan Insight.

Tidigare har flera hbtq-evenemang i Sarajevo attackerats av maskerade män. Men en av arrangörerna, 20-åriga Amina Imamovic, sade till TT tidigare i somras att hon var fast besluten att genomföra paraden.

– Rädslan är en bra drivkraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter