USA:s president Donald Trump var inte på plats i Jerusalem under invigningen av ambassaden, men hans dotter Ivanka Trump fanns där. Foto: TT

USA:s ambassad i Jerusalem invigd

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hölls invigningen av USA:s ambassad i Jerusalem – och flytten från Tel Aviv har väckt starka reaktioner. President Donald Trump var inte på plats men gratulerade Israel via sitt Twitter-konto.
– En stor dag för staten Jerusalem, sade Israels president Benjamin Netanyahu i ett tal.

I december förra året valde Trump att flytta ambassaden från Tel Aviv och därmed erkänna Jerusalem som huvudstaden i Israel.

Donald Trump gratulerar

USA:s president Donald Trump var inte på plats i Jerusalem under invigningen av ambassaden, men i ett förinspelat tal meddelade han att han fortfarande är mån om att underlätta för ett fredsavtal i Mellanöstern. Vidare sa Trump att USA alltid kommer att vara en god vän till Israel och en partner för frihet och fred.

President Trump gratulerade även Israel via sitt twitterkonto.

– En stor dag för Israel. Grattis, skrev Trump.

”Stor dag för staten Israel”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tackar USA-presidenten för att han hållit fast vid vad han lovat.

– Det är en stor dag. En stor dag för Jerusalem. En stor dag för staten Israel. En dag som för alltid kommer att finnas kvar i våra minnen i generationer, säger han i ett tal under invigningen och fortsätter:

– Vi är i Jerusalem och vi är här för att stanna, säger Netanyahu enligt Reuters.

Stora demonstrationer

Erkännandet kom att väcka starka reaktioner runt om i världen, och i dag har det varit oroligheter där minst 55 personer dödats och över 1 200 skadats i protester på Gazaremsan.

Den israeliska regeringen rapporterade att det var tiotusentals personer närvarande vid de palestinska protesterna, och israeliska militären beskrev eldgivningen som nödvändig för att försvara Israel och den israeliska gränsen.

Under tisdagen väntas protesterna bli värre då palestinierna uppmärksammar Nakba-dagen, till minne av dem som flydde i samband med Israels tillgivelse.

Frankrike motsätter sig flytten

Utrikesminister Yves Le Drian klargjorde att Frankrike motsätter sig USA:s flytt av ambassaden, som han säger ”bryter mot internationell lag och särskilt FN:s säkerhetsråds resolutioner”.

Han manade också till återhållsamhet:

”Frankrike uppmanar alla aktörer att visa ansvar för att förhindra en ny eskalering”, skriver han i ett uttalande enligt Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s ambassad i Israel

Mer i ämnet