Dokumenten offentliggörs klockan 20 i kväll. Foto: SVT Design

Nu offentliggörs delar av Panamadokumenten

Publicerad

Panamadokumenten avslöjade de rika och mäktigas dolda skatteplanering. Nu offentliggör ICIJ en stor del av dokumenten – med namn över personer som haft tillgångar i skatteparadis.

Den internationella organisationen för undersökande journalister, ICIJ, offentliggör nu delar av de läckta dokumenten från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca. Namn på mer än 200.000 brevlådeföretag och personerna bakom dem kommer att offentliggöras här. På grund av den stora trafiken kan det periodvis uppstå överbelastning till den länkade sajten.

Materialet som offentliggörs kommer bland annat att innehålla information om företag, stiftelser och fonder med kopplingar till 21 olika skatteparadis, från Hong Kong till Nevada i USA.

Anledningen till att det stora materialet offentliggörs är att det är i allmänhetens intresse, det skriver ICIJ.

Samtidigt skriver organisationen att det kan finnas legitima orsaker till att man sätter upp brevlådeföretag, och att de inte har som avsikt att antyda att någon person, företag eller annan aktör som ingår i databasen har brutit mot lagen eller på annat sätt handlat felaktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Panama-dokumenten

Mer i ämnet