Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror att turismen så småningom kommer bli det första man förknippar Kazakstan med”, säger Assel Issanova som jobbar på en skidanläggning i Kazakstan. Landet har haft en splittrad relation till satirfiguren Borat, men nu väljer man att omfamna Sascha Baron Cohens karaktär. Foto: Zsolt Czinkóczky SVT

Kazakstan omfamnar satirfilmen Borat – vill locka turister

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen i Kazakstan har nyligen utlovat stora politiska reformer, som en breddad ekonomi och en reform av landets image. Tidigare har landet kännetecknats sina naturråvaror, men även ett hårt auktoritärt styre och utbredda problem med korruption. Den bilden vill regeringen måla om med hjälp av turismnäring – och Borat.

På skidorten Sjymbulaq, drygt 3 200 meter över havet, har skidsäsongen precis kickat igång. Här befinner sig SVT:s reporter Carl Fridh-Kleberg och fotograf Zsolt Czinkócsky för att utforska en av landets nya turistsatsningar. 

– Jag tror turismen så småningom kommer bli det första människor förknippar med Kazakstan, säger, Assel Issanova, människo- och naturchef på skidanläggningen Sjymbulaq, 

Omfamnar satirfilmen ”Borat”

Tidigare har landet brottats med ytterligare en PR-utmaning som utmålat landet i dålig dager – nämligen satirfilmen Borat från 2006. Filmen förbjöds initialt, men till dess att det var dags för uppföljaren 2020 hade man omvärderat sin syn och bestämt sig för att istället utnyttja all positiv PR.  

– Vi tog Borats “jättefint” och gjorde det till landets slogan, säger Kairat Sadvakassov vid Kazakstans statliga turistorganisation. 

Se SVT.s team på plats rapportera från skidorten Sjymbulaq i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.