”Nu passar folk på att köpa vapen”

Uppdaterad
Publicerad

I vapenbutiken Houston Armory i Houston, Texas, fyller man på hyllorna med automatgevär. Affärsägaren Chris Parsons tror sig veta, att efterfrågan kommer att öka markant den närmaste tiden.

– Så blir det alltid efter sådana här fruktansvärdahändelser. Masskjutningar gör att risken för skärpta vapenlagar ökar. Och dåpassar folk på att köpa, medan man fortfarande kan och får lov.

Men redan före massakern i Newtown, varefterfrågan rekordstor. Ända sedan Barack Obama valdes till president, harvapenförsäljningen stadigt ökat i USA. FBI har siffror på hur mångapersonkontroller som gjorts i samband med vapenköp, och de tyder på minst enfördubbling av antalet köpare från 2002 till i år. Siffrorna säger ingenting omhur många vapen varje köpare fått med sig hem. Inte heller görspersonkontroller vid alla köp.

Skolskjutning i Connecticut

”Allt sålde slut”

Vapenentusiasterna ser Obama som ett hot.Att han inte genomfört några inskränkningar, att vapenlagarna under de senasteåren i stället liberaliserats i de flesta av de amerikanska delstaterna, haringen betydelse. Chris Parsons förklarar hur hans kunder tänker.

– Nu när Obama inte längre behöver tänkapå att bli omvald, kommer han att sätta igång. Det var därför allt såldes utefter valet. 48 timmar efter att valresultatet blev klart hade 85 – 90 procentav alla vapendistributörer sålt slut på allt de hade. Alla olika modeller,storlekar, former, kalibrar. Allt var slut. Obama är vår bäste försäljare.

Ändå förekom inte vapenfrågan alls ivaldebatten. Nu däremot hörs kraven på skärpta lagar från flera håll.Vapenlobbyn pekar dock på att våldsbrotten minskat de senaste åren, trots attamerikanerna är beväpnade som aldrig förr.

Två skilda lösningar

– Varje gång något hemskt händer, såhandlar det om platser där vapen inte är tillåtna – skolor, biografer,universitetsområden. Platser där ingen kan försvara sig.

Chris Parsons anser att delstaten Michiganhar kommit en bit på väg. Där genomdrevs nyligen en lag som tillåter doldavapen inne på skolorna.

Det finns två helt skilda USA. Två heltskilda lösningar på masskjutningar. Fler eller färre vapen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutning i Connecticut

Mer i ämnet