Nu räddas Sotjis hundar – av miljardär

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av fredliga hundar skulle dödas i OS-staden för att göra Sotji mer presentabelt för besökarna. Men nu har en av Rysslands rikaste satt stopp för hundmorden.

2.000 herrelösa hundar, som enligt Sotjis invånare är vänliga och på intet sätt farliga, skulle dödas med ett gift som får dem att kvävas. Hundjakten inleddes i oktober och runt 300 hundar beräknas ha dödats.

Nyheten om att ryska myndigheter dödade gatuhundar i OS-staden väckte mycket ilska världen över. En namninsamling på nätet fick in 165.000 signaturer med en vädjan om att stoppa hundmorden, och djurrättsorganisationer världen över protesterade högljutt.

Men nu kan världens hundälskare andas ut – Sotjis hundar räddas.

En gatuhund blev miljardärens vän

Oleg Deripaska, rysk miljardär och oligark med en förmögenhet på över 100 miljarder kronor, står bakom ett hundstall i Sotjis utkant dit de herrelösa hundarna körs i en golfbil. Den kör runt i OS-staden på jakt efter hundar att rädda. Redan har 140 hundar fått skydd hos miljardären, däribland ett dussintal valpar. Och dagligen kommer ryssar och adopterar hundarna.

Anledningen till att miljardären satsar på Sotjis hundar? Minnet av Olegs första hund som barn.

– Min första hund hittade jag på gatan i min lilla by. Han blev min nära vän i mer än fem år, berättar Oleg Deripaska för BBC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.