Se hur uppskjutningen kommer att se ut – och hör Hayley Arceneaux berätta om experimenten de ska utföra i klippet. Foto: Reuters/AP

Här är den första helcivila besättningen att skjutas upp i jordens omloppsbana

Uppdaterad
Publicerad

Three, two, one, zero... and liftoff! De bevingade orden blev aktuella runt två natten till torsdag svensk tid, då det privata SpaceX-företaget skickade upp fyra människor i rymden. Den här gången är ingen av dem professionell astronaut.

En affärsman med en hel del pengar över, en dataingenjör, en läkarassistent och en geologiprofessor. Så ser besättningen vid namn Inspiration4 ut som i natt 02.02 svensk tid lyfte från Kennedy Space Center i Florida. Det är den första helcivila besättningen som befinner sig i jordens omloppsbana.

Hittills har rymdfärder varit reserverade för professionella astronauter, rika privatpersoner eller folk inom nöjesindustrin. Även den här gången följer en person med mycket pengar med: Jared Isaacman, grundare och vd för Shift4 Payments, som hanterar betalningar åt restauranger och andra verksamheter.

Det är också han som betalar för hela resan.

Fick platsen av sin vän

De tre andra platserna på rymdfärjan gav Jared Isaacman bort på olika sätt.

Dataingenjören Chris Sembroski, 42, fick sin biljett på omvägar via en Super Bowl-reklam där man ombads att donera en summa till St. Judes barnsjukhus för en chans att vinna en rymdresa.

Chris Sembroski var med i tävlingen – men vann inte. Däremot vann hans vän som bestämde sig för att ge bort platsen till Chris.

– Jag känner mig inte bara väldigt lycklig över att få vara här, utan jag känner också ett stort ansvar för att göra något i gengäld och visa samma generositeten mot andra, säger han.

Överlevde bencancer

Hayley Arceneaux, 29, fick sin plats via sitt jobb som läkarassistent på St Judes barnsjukhus. Hon har överlevt bencancer och kommer att bli den första personen med protes i rymden.

Sian Proctor, 51, vann sin plats via en entreprenörstävling. Hon är geologiprofessor och har tidigare satsat på en karriär som astronaut, men föll på målsnöret i Nasas sista uttagning.

Inte längre ”lekplats för rika”

Jared Isaacman har inte avslöjat hur mycket rymdresan kommer att kosta. Bara att det kommer kosta mindre än de 200 miljoner dollarna som han hoppas kunna samla in till St. Judes barnsjukhus genom rymdresan.

Timiebi Aganaba, rymdexpert och professor på Arizona State University, menar att de tre ”vanliga” människorna i besättningen är en stark kontrast till Amazon-grundaren Jeff Bezos rymdresa.

– Folk tänker kanske att ”rymden bara är en lekplats för de rika”. Nu har vi tre väldigt vanliga människor ombord, och de kommer att visa oss vad det innebär att öppna upp det här, säger hon till New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.