Innan orkanen Irma nådde Florida slog den till mot Kuba. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tio döda på Kuba efter orkanen Irma

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer har dött på Kuba på grund av orkanen Irma, uppger kubanska myndigheter. Därmed stiger antalet dödsoffer till drygt 40 döda. Irma, som nu nedgraderats till en tropisk storm, fortsätter att röra sig norrut över Floridas fastland under måndagen.

Trots att Irmas vindbyar tappat i kraft varnar myndigheter i Florida för något minst lika allvarligt: så kallad stormflod.  Det vill säga höga vågor, som kan uppstå i efterdyningarna av orkanen i samband med högt tidvatten.

– Starka vindar från nordost har tryckt ut vattnet från stränderna. Så fort vinden vänder kommer vattnet tillbaka snabbt och kommer slå mot land, säger CNN:s meteorolog Judson Jones.

Meterhöga vågor

Enligt det nationella orkancentret i USA, NHC, riskerar stormflod att göra så att havsnivån stiger med upp till tre meter. I kombination med höga vågor kan konsekvenserna bli förödande. Störst är riskerna söder om staden Naples, men hela Floridas västkust med städer som Fort Myers, Saint Petersburg och Tampa riskerar att drabbas av stormflod.

Under måndagseftermiddagen, svensk tid, nedgraderades Irma till en tropisk storm skriver USA:s nationella orkancenter, NHC. Samtidigt fortsätter ovädret att röra sig norrut.

Mer än 4,5 miljoner strömlösa i Florida

Delar av storstaden Miami, som drabbades under söndagen, står under vatten och i hela Florida är mer än 4,5 miljoner hushåll och företag utan el efter att starka vindar slitit sönder elledningar i delstaten, rapporterar Reuters. Många drabbade kan komma att få vänta i veckor på att få elen tillbaka.

– Jag tror inte någon i den här delstaten har upplevt något som liknar det här, säger guvernören Rick Scott i Florida.

President Donald Trump har förklarat Florida som katastrofområde, en åtgärd som öppnar för användning av federala hjälpinsatser, enligt Vita huset.

Eftersom så många försökt fly undan stormen i bil har motorvägarna norrut i Florida korkats igen av bilköer. Samtidigt är det brist på bensin och diesel på bensinmackarna, rapporterar CNN.

Minst 40 döda

Uppgifterna om hur många som har dött i i stormens framfart varierar något men åtminstone 38 personer har mist livet på de karibiska öarna under de senaste dagarna. I Florida har ytterligare minst tre personer dött, enligt amerikanska abc news.

LÄS MER: Så får orkanerna sina namn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Irma

Mer i ämnet