Innan orkanen Irma nådde Florida slog den till mot Kuba. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tio döda på Kuba efter orkanen Irma

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer har dött på Kuba på grund av orkanen Irma, uppger kubanska myndigheter. Därmed stiger antalet dödsoffer till drygt 40 döda. Irma, som nu nedgraderats till en tropisk storm, fortsätter att röra sig norrut över Floridas fastland under måndagen.

Trots att Irmas vindbyar tappat i kraft varnar myndigheter i Florida för något minst lika allvarligt: så kallad stormflod.  Det vill säga höga vågor, som kan uppstå i efterdyningarna av orkanen i samband med högt tidvatten.

– Starka vindar från nordost har tryckt ut vattnet från stränderna. Så fort vinden vänder kommer vattnet tillbaka snabbt och kommer slå mot land, säger CNN:s meteorolog Judson Jones.

Meterhöga vågor

Enligt det nationella orkancentret i USA, NHC, riskerar stormflod att göra så att havsnivån stiger med upp till tre meter. I kombination med höga vågor kan konsekvenserna bli förödande. Störst är riskerna söder om staden Naples, men hela Floridas västkust med städer som Fort Myers, Saint Petersburg och Tampa riskerar att drabbas av stormflod.

Under måndagseftermiddagen, svensk tid, nedgraderades Irma till en tropisk storm skriver USA:s nationella orkancenter, NHC. Samtidigt fortsätter ovädret att röra sig norrut.

Mer än 4,5 miljoner strömlösa i Florida

Delar av storstaden Miami, som drabbades under söndagen, står under vatten och i hela Florida är mer än 4,5 miljoner hushåll och företag utan el efter att starka vindar slitit sönder elledningar i delstaten, rapporterar Reuters. Många drabbade kan komma att få vänta i veckor på att få elen tillbaka.

– Jag tror inte någon i den här delstaten har upplevt något som liknar det här, säger guvernören Rick Scott i Florida.

President Donald Trump har förklarat Florida som katastrofområde, en åtgärd som öppnar för användning av federala hjälpinsatser, enligt Vita huset.

Eftersom så många försökt fly undan stormen i bil har motorvägarna norrut i Florida korkats igen av bilköer. Samtidigt är det brist på bensin och diesel på bensinmackarna, rapporterar CNN.

Minst 40 döda

Uppgifterna om hur många som har dött i i stormens framfart varierar något men åtminstone 38 personer har mist livet på de karibiska öarna under de senaste dagarna. I Florida har ytterligare minst tre personer dött, enligt amerikanska abc news.

LÄS MER: Så får orkanerna sina namn

SVT rapporterade · Stormen Irma har dragit in över Florida

Senaste nytt:

  • Irma rör sig norrut genom Florida med vindhastigheter på omkring 43 meter per sekund.
  • Orkanen har nedgraderats till en kategori 1, men benämns fortfarande som livsfarlig.
  • 4 miljoner människor i Florida är strömlösa, i Miami är stora delar av staden under vatten. 
  • Tre personer uppges ha dött i Florida Keys, enligt myndigheterna.
  • Irma beräknas att nedgraderas ytterligare till en tropisk storm senare under måndagen.
  • Myndigheter i Florida varnar för stormvågor som kan uppstå i efterdyningarna av orkanen.
  • Innan orkanen drog in över USA har den orsakat stor förödelse på mindre öar i Karibien. Omkring 30 personer uppges ha dött och tiotusentals har förlorat sina hem.
13.50
Orkanen Irma beskrivs som en av de kraftfullaste orkaner som världen hittills skådat. Ingen orkan före Irma har blåst lika hårt lika länge sedan satellitövervakningen började på 1970-talet.
13.51
Efter att orkanen passerat Karibien, senast Kuba, har orkanens öga nu nått ögruppen Florida Keys, uppger National Hurricane Center..
13.53
USA:s president Donald Trump har tidigare under söndagen, svensk tid, uppmanat människor som fortfarande befinner sig i orkanens väg att evakuera. På Twitter skrev han: "Här kommer Irma. Gud välsigne alla"
13.54
Guvernören i Florida, Rick Scott, uppdaterar allmänheten via sitt Twitterkonto om det som sker i staten. ”Håll koll på tornadovarningar i ditt område. Stanna inomhus och flytta inåt till rum utan fönster”, skriver han bland annat.
13.56

Trump: Här kommer Irma – Gud välsigne alla

SVT NyheterUSA:s president Donald Trump uppmanar människor som fortfarande befinner sig i orkanen Irmas väg att evakuera.
13.57
Flera svenskar som SVT Nyheter har pratat med har trots allt valt att stanna kvar i sina hus och vänta ut orkanen.

Ulf Sandstrom bor i Sarasota i Florida tillsammans med sin fru Annika och parets två söner. De har under åren genomlevt fyra eller fem andra orkaner.

– Vi har lärt oss att det viktigaste är att man förbereder sig. Man köper mat, vin och öl och lagrar upp, säger han. 

13.58

Familjen Sandstrom förbereder sig för Irma med mat, vin och öl

SVT NyheterSvenskamerikanen Ulf Sandstrom som sedan 31 år bor i Florida har både förberett sin familj och deras klädbutik för orkanens Irmas framfart. – Vi har förberett oss i två veckor, säger han.
13.59

National Hurricane Center går ut med en kraftfull varning:

”Irma förväntas föra med sig en livshotade stormflod”

13.59

Myndigheten varnar för att det kan leda till att vattennivåerna kan komma att stiga med runt fyra meter.

”Vidta genast åtgärder för att rädda ditt liv, skriver National Hurricane Center.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Irma

Mer i ämnet