Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om den nya coronavarianten i Sydafrika. Foto: NIC BOTHMA/EPA/TT, SVT

Ny coronavirusvariant från Sydafrika oroar: ”Slagit ner som en bomb”

Uppdaterad
Publicerad

En ny variant av coronaviruset, som kan vara mer smittsam än andra varianter, har upptäckts i Sydafrika.

– Det man är orolig för är att det ska runda vaccinet, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Storbritannien har stoppat alla inresor från landet och dess grannländer.

Forskare i Sydafrika har upptäckt en ny variant av coronaviruset som väcker farhågor. Varianten B.1.1.529 bär på en mycket ovanlig konstellation av mutationer som möjligen kan undvika kroppens immunsvar och därmed göra viruset mer smittsamt. Det framkom på en hastigt sammankallad presskonferens i Johannesburg på torsdagen.

– Det man säger är att den har väldigt många fler mutationer än de tidigare varianterna, säger Johan Ripås som är på plats i Kapstaden, i SVT:s Morgonstudion.

Bekräftar 100 prover

Sydafrika har bekräftat omkring 100 prover av varianten, som även upptäckts i Botswana och Hongkong.

Analyser från diagnoslaboratorier tyder på att varianten sprider sig snabbast i den folkrika provinsen Gauteng. Men den kan enligt forskarna förekomma i landets övriga åtta provinser.

”Även om data är begränsade arbetar våra experter övertid med alla etablerade övervakningssystem för att förstå den nya varianten och vad de potentiella konsekvenserna kan bli”, skriver Sydafrikas institut för smittsamma sjukdomar i ett uttalande.

Sex länder rödlistas

Storbritannien meddelade sent på torsdagen att Sydafrika rödlistas i landets reserestriktioner.

Flyg från Sydafrika och ytterligare fem länder stoppas tillfälligt från och med lunchtid på fredagen. Brittiska medborgare som återvänder från länderna måste sätta sig i karantän.

De aktuella länderna som Storbritannien pekar ut är förutom Sydafrika även Namibia, Lesotho, Swaziland (Eswatini), Zimbabwe och Botswana.

– Tidigare indikationer visar att denna variant är mer smittsam än delta, och att de vaccin vi har i dag är mindre effektiva mot den nya varianten, säger den brittiske hälsoministern Sajid Javid.

Brittiska hälsomyndigheter säger att man ännu inte har funnit spår av virusvarianten i Storbritannien.

”Mardröm man fruktat”

Sydafrika är ett av de länder i Afrika som drabbats hårdast av pandemin, och hade precis börjat återgå till det normala när den nya mutationen upptäcktes.

– Det här har slagit ner som en bomb, säger SVT:s Johan Ripås.

– Det här är tyvärr mardrömmen som man fruktade här. Det man mest av allt fruktat är nya åtgärder som slår sönder ekonomin och så kommer den här nyheten om att en ny variant upptäckts i Johannesburg.

Han tror att flera restriktioner väntar i landet som redan stängt ner flera gånger under pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.