EU vill inför en gemensam lagstiftning kring rätten om att kunna ta bort information om sig själv på nätet. Foto: SVT

EU vill stärka ”rätten att bli glömd”

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet diskuterar en ny lag som ska stärka personers möjligheter att radera personliga uppgifter på nätet. Men kritiker varnar för lagen kan slå fel.

Ska du ha rätt att alltid kräva att bilder av dig själv tas bort från nätet och sociala medier? Ska du kunna radera inlägg du själv gjort för flera år sedan på en debatt-blogg? Just nu diskuteras den så kallade ”rätten att bli glömd” när en ny EU-lag ska antas.

– Förslagen om ”rätten att bli glömd”, att själv kunna kräva att allt om en själv raderas, det kan slå fel, säger Piratpartiets Christian Engström.

Det är EU-kommissionen som lagt fram ett lagförslag som nu diskuteras i EU-parlamentets olika utskott, och Piratpartiets Christian Engström är en av de ledamöter som ska utarbeta parlamentets betänkande.

”Historieförfalskning”

– Om någon vill ta bort bilder på en tonårsfylla från Facebook är det klart att den rätten ska finnas, säger Christian Engström. Men kommissionens förslag är inte fullt ut genomtänkt. Tänk om jag ställer upp som kandidat i ett val och vill rensa debattinlägg jag gjort för flera år sedan, då blir det som i kommunistiska Sovjetunionen där man ägnade sig åt historierevisionism och historieförfalskning, och det får det inte leda till, säger han.

Ett annat problem är EU-kommissionens förslag att det alltid ska krävas uttryckligt samtycke för att personliga uppgifter om t.ex. köpvanor och intressen ska få lagras och sedan kanske användas för riktad reklam.

– Här kan företagen allt för lätt friskriva sig och  komma undan med bilagor på alla villkor som man som vanlig användare bara kryssa i utan att tänka närmare på det, säger Christian Engström.

– Å andra sidan kan det få fåniga effekter om man knappar in på sin telefon för att få veta vilka restauranger som finns i närheten och får motfrågor om det är ok att använda personliga uppgifter om var man geografiskt befinner sig, då blir det tokigt åt andra hållet, tycker Christian Engström.

Vill stå starkare mot företagen

EU-kommissionen vill att den nya EU-lagen ska ersätta de olika nationella regler som i dag gäller i de 27 EU-länderna kring hur personuppgifter får lagras och samlas. I Sverige är det nuvarande Personuppgiftslagen PUL som ska ersättas.

Stora multinationella företag som Facebook och Google har ofta kringgått nationella regler och utvecklat sin egen praxis för hur personuppgifter lagras och sedan kanske används för riktad reklam. Ett skäl för en ny EU-reglering är att stå starkare mot de stora multinationella företagen på nätet. 

Tidigast nästa år kan parlamentet rösta om lagförslaget, och sedan ska det förhandlas vidare med EU-ländernas 27 regeringar innan det kanske kan  bli en ny gällande EU-lag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer