Höstens fettklump hamnade på löpsedlar världen över. Nu har man hittat en om möjligt ännu större. Foto: TT (arkivfoto)

Gigantisk fettklump i Londons avloppssystem innehåller livsfarliga bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Den gigantiska fettklumpen i Londons avloppssystem tog nio veckor att rensa bort i höstas. Nu har renhållningsarbetare hittat ett nytt fettberg som tros vara ännu större – och innehåller livsfarliga antibiotikaresistenta bakterier.

Förra året hittade renhållningsarbetare en 130 ton tung klump stelnat fett i östra Londons kloaksystem. Den var hela 240 meter lång och liknades vid ett monster.

Efter nio veckors hårt arbete lyckades de äntligen få bort fettansamlingen.

Livsfarliga bakterier

Tv-bolaget Channel 4 har i samarbete med dricksvattenleverantören Thames Water analyserat innehållet i ett annat fettberg – under South Bank i centrala London – som tros vara ännu större. Analyserna visar att klumpen till 90 procent består av matfett, men även av blöjor, kondomer, våtservetter och bomull. Samtidigt har man hittat spår av droger som kokain och MDMA samt av prestationshöjande medel som hordenin och ostarine, skriver The Guardian.

Men det är inte allt.

Den ”nya” klumpen innehåller även potentiellt livsfarliga bakterier som listeria, campylobacter och e-coli.

Utgör en hälsorisk

Enligt experter utgör bakterierna en hälsorisk för renhållningsarbetarna, men även för vanliga invånare. Om avloppet blockeras riskerar innehållet att komma tillbaka upp genom avloppsbrunnen.

– Vi och andra vattenbolag kämpar konstant för att hålla landets avlopp fria från fettberg och andra blockeringar, säger Alex Saunders på Thames Water.

Kampen mot fettberg beräknas kosta 80 miljoner pund (cirka 950 miljoner kronor) om året, vilket i slutändan hamnar på kundernas räkningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.