”Två saker förvånade mig” – hör Hans Linde, förbundsordförande RFSU, om den nedslående utvecklingen i världen vad gäller sexuella och reproduktiva rättigheter. Foto: Storyblocks och Daniel Ivarsson/RFSU

Ny FN-rapport: Sexuella rättigheter har offrats under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har inte bara belyst befintliga och ”djupt oroande” ojämlikheter gällande människors sexuella och reproduktiva rättigheter – utan även förstärkt dem. Det framgår i en ny FN-rapport.

– Vi har kunnat se att sexuella och reproduktiva rättigheter offrats under pandemin, säger Hans Linde, förbundsordförande i Rfsu.

170 länder enades om flera åtaganden för att stärka människors sexuella och reproduktiva rättigheter under toppmötet i Nairobi 2019. Bland annat skulle mödradödligheten och sexuellt- och könsrelaterat våld ner till noll.

Men den oberoende kommissionen som tillsattes för att övervaka arbetet kan nu konstatera i sin första rapport att utvecklingen gått åt motsatt håll i många länder.

Alltifrån barnäktenskap till oönskade graviditeter och dödsfall i samband med förlossningar har ökat.

”Dramatiska konsekvenser”

– Även om vi ser enskilda framsteg i enskilda länder, så är intrycket generellt väldigt nedslående, säger Hans Linde, Sveriges representant i kommissionen och förbundsordförande i RFSU.

– Vi kan se att oppositionen attackerat de här grundläggande rättigheterna och försökt flytta fram sina positioner under de senaste åren.

Det har i sin tur lett till ökad mödradödlighet, våld i nära relationer och att fler flickor gifts bort mot sin vilja och könstympats.

– Det får väldigt dramatiska konsekvenser, konstaterar Linde.

Men det har även gjorts framsteg sedan toppmötet. I Nepal, Albanien, Uruguay, Botsvana och en rad andra länder har man jobbat kreativt och kommit med olika innovativa lösningar för att säkra människors sexuella och repruduktiva hälsa och i andra länder har människor mobiliserat sig – för att deras grundläggande rättigheter ska garanteras. I Latinamerika protesterar och kräver många människor till exempel rätten till abort.

Politisk vilja behövs

– Den rörelse som vi ser i Sverige där allt fler tar ställning till förlossningsvården och en förlossningsvård som vi ska kunna lita på är ett annat exempel där människor står upp för sina grundläggande rättigheter, säger Linde.

Det viktigaste som lyfts fram i rapporten är även att det finns hopp om en väg framåt, trots utmaningarna, anser han. 

– Det kommer kräva politisk vilja och en hel del ekonomisk investeringar, men det är helt möjligt att säkra att alla får rätt till sin kropp och sin sexualitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.