Foto: TT

Ny hård kritik mot Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska miljöorganisationen Urgewald kommer i dag med hård kritik mot den statliga energijätten Vattenfall. Bolaget har köpt colombiansk stenkol från koncerner med kopplingar till paramilitära grupper som anklagas för att ha tvångsförflyttat och dödat tusentals människor.

Vattenfall köper stenkol från koncernerna Drummond och Prodeco som är aktiva i Cesar, ett område i Colombia. Enligt vittnesmål har de båda företagen finansierat en paramilitär enhet som anklagas för att ha dödat över 3.000 personer, bland annat fackliga företrädare för gruvarbetarna. Dessutom ska de ha tvångsförflyttat 55.000 människor.

År 2006 upplöstes den paramilitära gruppen, men anhöriga till offren menar att kolföretagen som fortfarande är verksamma i regionen borde ta ett större ansvar och att det därför är omoraliskt av utländska företag som Vattenfall att köpa stenkol därifrån.

– Varför fortsätter Vattenfall att göra affärer med sådana företag, trots att offren för dessa fruktansvärda förbrytelser sedan år tillbaka förvägras erkännande och skadestånd? frågar sig Maira Mendez Barboza, dotter till mördad gruvarbetare, enligt Umgewalds rapport.

”Det är en skam”

Det danska energiföretaget Dong Energy slutade köpa kol från Colombia efter att ha mött samma kritik som svenska Vattenfall. De kommer inte ingå några nya köpavtal innan de känner sig trygga med att Prodeco lever upp till Dongs standard för ansvariga inköp, enligt sajten Energywatch.

Samtidigt fortsätter svenska Vattenfall att fortsätta köpa kol från gruvorna i regionen.

– Det är en skam att ett statligt svenskt företag fortsätter köpa kol från dessa koncerner. Vattenfall borde följa Dong Energys exempel och pausa sina affärsförbindelser med Drummond och Prodeco, säger Sebastian Rötters, talesperson för Urgewald.

Svarar inte på kritiken

I ett brev till Urgewald daterat 1 mars 2016 skriver Vattenfall bland annat att de stödjer organisationens strävan att nå försoning för offren för paramilitärt våld och att de hoppas på framsteg genom dialog. Däremot tror de inte på bojkott utan menar att kol från Colombia både är attraktivt ur ett tekniskt och ett kommersiellt perspektiv.

Vattenfall vill i dag inte svara på kritiken som förs fram i Urgewalds rapport. Bolagets pressavdelning hänvisar alla frågor till morgondagens årsstämma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.