Vietnam har drabbats av en fjärde våg av coronapandemin – nu väcker en ny virushybrid oro i landet. Foto: EPA

Ny hybrid av virusvarianter upptäckt i Vietnam

Uppdaterad
Publicerad

En ny virusvariant som är en hybrid av de varianter som först upptäcktes i Indien och Storbritannien har påträffats i Vietnam.

Enligt landets hälsominister sprids varianten mycket snabbt.

”Den är mycket farlig”, skriver ministern i ett uttalande.

Vietnam klarade sig relativt bra i pandemin under förra året men kämpar nu mot en allt snabbare smittspridning. Sedan slutet av april har närmare 3 600 personer smittats i landet, vilket är över hälften av det sammanlagda antalet fall under pandemin.

Anledningen tros vara en ny virusvariant som fått fäste i landet.

”Vietnam har upptäckt en ny variant av covid-19, som kombinerar egenskaperna hos de två befintliga varianter som först hittades i Indien och Storbritannien”, skriver landets hälsominister Nguyen Thanh Long i ett uttalande och tillägger:

”Den nya varianten är mycket farlig.”

Hälsoministern säger till nättidningen Vnexpress att Vietnam snart ska presentera upptäckten för resten av världen.

WHO har inte velat kommentera nyheten om den nya hybriden.

Knapphändig information

Informationen om virusvarianten är i nuläget så pass knapphändig att det är svårt att värdera hur stor påverkan den kan komma att få, enligt Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.  

– Det är ytterligare ett exempel på att det uppstår och säkert kommer fortsätta uppstå varianter som man får försöka förstå vartefter, säger han.  

Med den här varianten, precis som med andra, krävs vetenskapliga kliniska undersökningar för att förstå dess smittsamhet, allvarlighetsgrad och vilken effekt vaccinet kommer ha mot den. Inget av detta går ännu att bedöma, enligt smittskyddsproffessorn.  

Den brittiska och den indiska varianten är så pass utredda att de klassas som “variants of concern”, varianter av särskild betydelse, vilket är den högsta graden för indelning av varianter.

Både den brittiska och den indiska varianten har beskrivits som väldigt smittsamma, skulle den här kombinationen av de båda kunna skapa en “supersmitta”? 

-Ett plus ett blir inte alltid två i det här sammanhanget, säger Jan Albert som vidare förklarar att risken för en supersmitta inte går att bedöma i nuläget.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.