För åtta månader sedan hittades en ännu större diamant i landets östra delar, den 709 carat tunga ”fredsdiamanten”. Arkivbild. Foto: TT

Ny jättediamant hittad i Sierra Leone

Publicerad

Ännu en ovanligt stor diamant har hittats i Sierra Leone, i samma område som den berömda ”fredsdiamanten” som hittades tidigare i år.

En ny stor diamant har hittats i Sierra Leone. Den är 476 carat och tros vara den 29:e största diamant som hittills hittats i världen, enligt experter. Men det är ännu oklart vad den kan vara värd.

För åtta månader sedan hittades en ännu större diamant i landets östra delar, den 709 carat tunga ”fredsdiamanten”. Det senaste fyndet gjordes också i provinsen Kono, uppger Sahr Wonday, chef för landets mineralmyndighet.

Bolaget som hittade ädelstenen, Meya Mining, har fått myndigheternas tillstånd att exportera den. Den kommer att säljas på en internationell auktion.

Ska finansiera utvecklingsprojekt

I december ska det göras ett nytt försök att sälja ”fredsdiamanten” på auktion i New York. I maj avvisades toppbudet 7,8 miljoner dollar (runt 63 miljoner kronor) för den äggstora ädelstenen.

Diamanten hittades i mars av en kristen präst i den östra regionen Kono. Prästen lämnade över fyndet till regeringen som har bestämt att intäkterna ska finansiera utvecklingsprojekt i det fattiga område där den upptäcktes.

Hur mäter man en diamant?

Visa

Carat är en viktenhet som används för ädelstenar. På svenska används den internationella stavningen med c och förkortas ct. Carat gäller även äkta pärlor.

En carat motsvarar 0,2 gram och har fått sitt namn av Johannesbrödsträdets frukter, vars fröer håller en jämn vikt på 0,2 gram. En carat kan även delas in i 100 points.

Karat med k

Karat, som förkortas k, är ett renhetsmått för rena metall som guld, platina och ädelmetaller.

24 karat motsvarar 100 procent guld.

Pärlor vägs i enheten grain. En grain är 0,25 carat.

Melee används för diamanter som väger mindre än 0,18 carat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer