”Man kan inte bara släppa honom vind för våg”. Hör terrorexperternas kritik mot händelserna som ledde fram till attackerna i Köpenhamn 2015. Foto: SVT/Terror i Köpenhamn

Kritik mot danska säkerhetspolisens agerande före dådet i Köpenhamn 2015

Uppdaterad
Publicerad

Tre terrorexperter riktar kritik mot dansk säkerhetspolis i dokumentären Terror i Köpenhamn. De menar att polisen inte agerade tillräckligt utifrån de varningstecken som fanns kring gärningsmannen bakom terrorattacken i Köpenhamn 2015. 

– Man borde gjort en riskvärdering av honom och haft koll på var han befann sig, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert på svenska Försvarshögskolan i dokumentären.

Den 14 februari 2015 drabbades Köpenhamn av två terrorattentat, det första mot ett möte om yttrandefrihet, där Lars Vilks var en av talarna, och det andra mot en synagoga. Två personer dog i attentaten. Tidigt på morgonen efter sköt polisen 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein som pekades ut som gärningsman av polisen. 

Experter kritiserar

Efter krav från anhöriga har dokumentärskaparna bakom Terror i Köpenhamn fått tillgång till delar av danska polisens utredning av attentaten. Terrorexperter som tagit del av dokumentationen pekar ut brister i det förebyggande arbetet.

– Den information som fanns att tillgå för myndigheterna reste alla varningsflagg, säger Kasper Fisker, kriminolog och före detta säkerhetsrådgivare vid danska säkerhetspolisen PET, i dokumentären.

Kriminalvården larmade

Omar Abdel Hamid el-Hussein satt i fängelse fram till 15 dagar innan han begick dådet. Kriminalvården larmade flera gånger om att han höll på att radikaliseras.

– Av den information som myndigheterna hade kunnat ta del ser vi en våldsbenägen, ideologiskt målmedveten person lämna fängelset. Han har IS-propaganda i telefonen och han hade sagt att han ville till Syrien. Omar är ett skolboksexempel på någon som är nära att utföra en terrorhandling, säger Kasper Fisker. 

”Kan inte släppa honom vind för våg”

Under veckorna innan dådet rekade han bland annat på Lars Vilks och evenemangslokalen och skaffade en skottsäker väst.

– Man kan inte bara släppa honom vind för våg. De skulle i alla fall ha gjort en riskvärdering av honom och vetat var han befann sig. Men det verkar som att ingen gjorde det. Och det är ett fel, säger Magnus Ranstorp. 

Vill inte kommentera

Danska säkerhetspolisen avböjer att kommentera kritiken och hänvisar till en utredning av händelserna, där det bland annat står att ”Utredningen har gett åtskilliga lärdomar som har gjort PET och våra samarbetspartner betydligt bättre rustade om ett liknande hot skulle riktas mot Danmark idag”

Vill du veta mer om attackerna? Se hela dokumentären Terror i Köpenhamn torsdag 25 februari klockan 23.00 i SVT1 eller redan nu i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.