Hör bartendern som fick ögonkontakt med terroristen vid attacken i Köpenhamn 2015. Foto: Dokumentären: Terror i Köpenhamn

Bartendern som såg terroristen först: ”Han var vild i blicken”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten där Lars Vilks medverkade pågick i kulturhuset Krudttøndens hörsal när skotten började vina. I entrén stod bartendern Jesper Frimand. Han blev en av de första som fick syn på skytten vid terrorattacken i Köpenhamn 2015.  

– Jag får ögonkontakt med honom och han drar upp ett automatgevär. 

Jesper Frimand arbetade i Krudttøndens bar på eftermiddagen den 14 februari 2015. I dokumentären Terror i Köpenhamn berättar han om de ödesdigra minuterna då skytten dök upp vid kulturhuset.  

– En mörk gestalt dök upp vid fasaden. Han var vild i blicken och jag tänker ”vad är det med honom”, säger Jesper Frimand som beskriver hur det sedan tar en bråkdel av en sekund innan skotten börjar smattra.

Sprang ut via bakdörr 

Flera kulor träffade en Krudttøndens stora fönsterrutor. På en privat ljudinspelning hörs hur debatten avbryts av skotten. Frankrikes ambassadör i Danmark, Francois Zimeray, var en av de som flydde ut ur lokalen. 

– Jag förstår att det inte är fyrverkerier eller ett skåp som välter. Sen skriker någon på danska “här finns en bakdörr”. Så vi sprang. 

Vid attacken mot Krudttønden dog en person. Senare samma kväll dödades ytterligare en person vid en synagoga. Tidigt morgonen efter sköts den 22-årige gärningsmannen till döds av polis.

Vill du veta mer om attackerna? Se hela dokumentären Terror i Köpenhamn torsdag 25 februari klockan 23.00 i SVT1 eller redan nu i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.